Quantcast
Channel: eirinika.gr
Viewing all 9981 articles
Browse latest View live

Εξωτική συνταγή με φτηνά υλικά! Noodles με γαρίδες και αυγό από την θαυμάσια σεφ Νένα Ισμυρνόγλου

$
0
0

Υλικά (για 4 άτομα)
200 γρ. νουντλς ρυζιού βερμιτσέλι (πολύ λεπτά, σαν μαλλιά αγγέλου) ή άλλα της αρεσκείας μας
300 γρ. γαρίδες (καθαρό βάρος) φρέσκες ή κτψ, καθαρισμένες από κεφάλια, ουρές, κελύφη και εντεράκι (αν είναι μεγάλες, τις κόβουμε στη μέση)
2 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 κουτ. σούπας φρέσκο τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
1 πιπεριά Φλωρίνης, από βαζάκι, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
150 γρ. ρίζες μπαμπού, καλά στραγγισμένες  (τις βρίσκουμε σε βαζάκι ή σε κονσέρβα σε καταστήματα με προϊόντα Απω Ανατολής και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, στα ράφια με έθνικ προϊόντα) - προαιρετικά
120 γρ. φύτρες φασολιού ή ανάμεικτες, καλά στραγγισμένες (ό.π.) - προαιρετικά
1 κουτ. σούπας κάρι, σε σκόνη
το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος από 4 φρέσκα κρεμμυδάκια, σε λεπτές ροδέλες
80 γρ. φιστίκια, αλατισμένα
40 ml ελαιόλαδο
Για τη σάλτσα

30 ml σάλτσα σόγιας
30 ml μίριν (γλυκό κρασί από ρύζι με περίπου 14% περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Αν δεν βρούμε, αντικαθιστούμε με λευκό, γλυκό κρασί)
40 ml oyster sauce (σάλτσα στρειδιών) ή fish sauce (σάλτσα ψαριού - αναζητάμε τα προϊόντα σε έθνικ μαγαζιά και σε μεγάλα σούπερ μάρκετ)
1 κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
200 ml σπιτικός ζωμός κότας

Ευχαριστούμε θερμά το gastronomos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Διαδικασία

Μουλιάζουμε σε ζεστό νερό ή βράζουμε τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα αδειάζουμε σε σουρωτήρι, τα ξεπλένουμε με τρεχούμενο νερό και τα στραγγίζουμε.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά της σάλτσας. Ρίχνουμε τις γαρίδες και τις αφήνουμε να μαριναριστούν μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 κουτ. σούπας από το  μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε τα χτυπημένα αυγά και τηγανίζουμε για 1 λεπτό από κάθε πλευρά, μέχρι να σφίξει και να ροδίσει ελαφρώς η ομελέτα.

Βγάζουμε την ομελέτα σε ξύλο κοπής και την κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.

Στο ίδιο τηγάνι ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο με το τζίντζερ, τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), την πιπεριά, το κάρι, τις ρίζες μπαμπού και τις φύτρες φασολιών για 1 - 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Στραγγίζουμε τις γαρίδες, κρατάμε τη σάλτσα-μαρινάδα στην άκρη, τις ρίχνουμε στο τηγάνι με τα λαχανικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 1/2 λεπτό, μέχρι να αλλάξουν χρώμα.

Περιχύνουμε με τη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά για 1 λεπτό, μέχρι να πάρει το φαγητό μια βράση και να ενωθούν οι γεύσεις.

Προσθέτουμε τα νουντλς, την ομελέτα, τα φιστίκια, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.

Who is Who


Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος"και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα"και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos"στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης"από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή"και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα. 

Απόκρυψη Sidebar

Super veggie burger από τον super Άκη – Ελαφριά &ότι πρέπει για να προσέξετε την σιλουέτα σας

$
0
0

Συστατικά
​Για τα burgers

350 γρ. φακές βρασμένες
350 γρ. πλιγούρι βρασμένο
1 πρέζα ζάχαρη
160 γρ. ψωμί του τόστ
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένo
1 πράσο, ψιλοκομμένο
2 κλωνάρια σέλερυ, ψιλοκομμένα
2 πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδο
500 γρ. μανιτάρια σε φέτες
140 γρ. κάσιους
αλάτι
πιπέρι
θυμάρι αρκετό
2 κ.σ. ελαιόλαδο
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 ώριμο αβοκάντο

Για τη σως αβοκάντο

1 αβοκάντο
50 ml ελαιόλαδο
χυμό από 1 λάιμ
¼ σκ. σκόρδο
αλάτι
πιπέρι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα burgers

Για να φτιάξουμε τα burgers μας πρέπει να ετοιμάσουμε τις φακές και το πλιγούρι μας.
Δείτε ΕΔΩ πως βράζουμε τις φακές. 
Δείτε ΕΔΩ πως προετοιμάζουμε το πλιγούρι μας. 
Σε τηγανάκι σε δυνατή φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο, το σέλερυ και το σκόρδο, προσθέτουμε 1 πρέζα ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν τα λαχανικά μας.
Αφήνουμε στην άκρη σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τα μανιτάρια με αλάτι και πιπέρι για 7-10 λεπτά. Τοποθετούμε στο ίδιο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.
Στο μπλέντερ μας, αρχικά προσθέτουμε το ψωμί του τόστ και τα κάσιους και χτυπάμε μέχρι να σπάσουν. Ρίχνουμε και τα λαχανικά μας και συνεχίζουμε να χτυπάμε.
Προσθέτουμε τις φακές, το πλιγούρι, τη σάρκα από το αβοκάντο, μπόλικο θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, 2 κ.σ. ελαιόλαδο και το ξύσμα λεμονιού και χτυπάμε όλα τα υλικά μαζί.
Σε αυτό το σημείο αν το μπλέντερ μας είναι μικρό θα σπάσουμε το μείγμα σε δύο δόσεις ή και περισσότερες.
Δεν χτυπάμε πολύ ώρα το μείγμα. Δε θέλουμε να γίνει πουρές. Συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια. Φτιάχνουμε τα burgers μας (120-150 γρ).
Ψήνουμε σε δόσεις στο αντικολλητικό τηγανάκι μας με ελάχιστο λαδάκι για 4 λεπτά απο κάθε πλευρά.
Για τη σως αβοκάντο

Κόβουμε το αβοκάντο μας στη μέση και προσθέτουμε τη σάρκα του σε ένα μικρό μπλέντερ.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το χυμό από λαίμ, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Χτυπάμε μέχρι να πάρουμε ένα λείο, ωραίο μείγμα. Η σως μας είναι έτοιμη!
Σερβίρουμε τα veggie burger μας σε μαλακά ψωμάκια, με την σως από αβοκάντο, φέτες ντομάτας και μαρούλι.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Και το κρασί βάφτηκε μπλέ! Oι εικοσάρηδες startuppers που έφτιαξαν λουλακί τον αγαπημένο οίνο

$
0
0

Οι  επιχειρηματίες πίσω από την εταιρεία «Gik»,το πιό ... φρέσκο κρασί της Ισπανίας, ελπίζουν πως το λουλακί αλκοολούχο ποτό τους θα είναι το επόμενο θέμα συζήτησης στην βιομηχανία του κρασιού. «Η γλυκιά και δροσερή γεύση και το έντονο λουλακί χρώμα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του Gik» διαβάζουμε  στην ιστοσελίδα της εταιρείας 

Το κρασί παράγεται από ισπανικές ποικιλίες σταφυλιώνκαι στη συνέχεια παίρνει το βαθύ ηλεκτρίκ χρώμα του με την προσθήκη του anthyocyacin, μιας φυσικής χρωστικής που εξάγεται από την φλούδα των σταφυλιών και το λουλακί, μια φυσική χρωστική ουσία που προέρχεται από το φυτό ισάτις. 

Οι παρασκευαστές είναι έξι Ισπανοί 20-30 ετων  χωρίς εμπειρία στην οινοποίηση ενώ δεν προσπαθούν να προσποιηθούν πως το χρώμα κάνει τη διαφορά στη γεύση. 

Όλα έχουν να κάνουν με την καινοτομία. «Η κατανάλωση του Gik δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός πως πίνει κανείς μπλε κρασί» λέει η διαφήμιση. «Πίνετε καινοτομία, σπάτε τους κανόνες και δημιουργείται τους δικούς σας. Επανεφεύρετε τις παραδόσεις». 

Το κρασί βγήκε στην αγορά αυτό τον μήνα και μπορεί να το αγοράσει κανείς μέσω διαδικτύου για παράδοση στην Ισπανία, με κόστος περίπου 10 ευρώ το μπουκάλι. Μέσα σε λίγους μήνες θα κυκλοφορήσει στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Ολλανδίας. 

Στην ερώτηση πώς αποφάσισαν να κάνουν κάτι τέτοιο, οι δημιουργοί του λένε: «Το Gik γεννήθηκε για πλάκα. Για να ταρακουνήσει λίγο τα νερά και να δούμε τι θα συμβεί. Για να δημιουργήσουμε κάτι νέο. Κάτι διαφορετικό» Ενώ στην ερώτηση: «Γιατί ένα μπλε κρασί;» απαντούν: «Γιατί όχι;».  

Απόκρυψη Sidebar

Το φαγητό του καλοκαιριού: Μελιτζανόπιτα με φέτα και βαλσάμικο από τον Άκη Πετρετζίκη

$
0
0

Συστατικά
Για τη γέμιση

3 μεγάλες φλάσκες μελιτζάνες
2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ντομάτα, κομμένη σε κυβάκια
1 πράσινη πιπεριά, κομμένα σε κομμάτια
500 ml γάλα 3,5% λιπαρά
½ κούπα τραχανάς ξινός ή γλυκός
200 γρ. φέτα
150 γρ. κεφαλοτύρι
2 αυγά
1 κ.σ. αλάτι
πιπέρι
5-6 κλωνάρια ψιλοκομμένο θυμάρι
μαϊντανός, ψιλοκομμένος
150 ml ελαιόλαδο
σουσάμι για πασπάλισμα
Για τη ζύμη

600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 ποτήρι νερό
1 κ.σ. ξύδι
1 κ.σ. λάδι
1 πρέζα αλάτι
αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ευχαριστούμε το μέλος μας Katerina Tsoutsa για την παραχώρηση της συνταγής της!

Για τη ζύμη

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το αλεύρι, το νερό, το ξύδι, το λάδι και 1 πρέζα αλάτι και χτυπάμε για 3-4 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας. (Αν δεν έχουμε μίξερ, χτυπάμε σ'ένα μπολ στο χέρι).
Τυλίγουμε το ζυμάρι με μια μεμβράνη και το αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να ξεκουραστεί.
Για τη γέμιση

Κόβουμε τις μελιτζάνες στη μέση και με ένα πίλερ αφαιρούμε τη φλούδα.
Σε ένα μπολ, τρίβουμε τις μελιτζάνες με το χοντρό μέρος του τρίφτη.
Σε ένα τηγάνι, σε δυνατή φωτιά ρίχνουμε ελαιόλαδο να κάψει καλά και στη συνέχεια την τριμμένη μελιτζάνα μας, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την πιπεριά κομμένη σε κομμάτια.
Δεν ανακατεύουμε συνεχώς αλλά περιμένουμε 10 λεπτά να πάρει ωραίο χρώμα η μελιτζάνα.
Κόβουμε τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τη ρίχνουμε στο τηγάνι με το γάλα και τον τραχανά.
Αφήνουμε για 3 λεπτά, ανακατεύοντας ελαφρώς ίσα ίσα να πάρει σώμα το μείγμα μας.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και 2 κσ. ξύδι βαλσάμικο και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το τηγάνι μας να κρυώσει για 20 λεπτά.
Προσθέτουμε το κεφαλοτύρι και τη φέτα, σπασμένη σε κομμάτια και ανακατεύουμε.
Ολοκληρώνουμε και με τα αυγά, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μυρωδικά ψιλοκομμένα (μαϊντανό μαζί με τα κοτσάνια του και θυμάρι).
Ρολάρουμε το ζυμάρι και κόβουμε σε 5 ίσα μέρη.
Ανοίγουμε το κάθε ζυμάρι μας με τη βοήθεια του πλάστη πασπαλίζοντας με λίγο αλεύρι τον πάγκο εργασίας.
Ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο πάνω στο ζυμάρι, το 1/5 της γέμισης και τυλίγουμε σε ένα ρολό.
Σε ένα ταψί, 30 x 40 εκ. ρίχνουμε ελαιόλαδο και τοποθετούμε το πρώτο ρολάκι. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 4 ζυμαράκια την ίδια διαδικασία.
Αφού βάλουμε όλα τα ρολάκια στο ταψί, ρίχνουμε αρκετό ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30-40 λεπτά στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Αφαιρούμε από το φούρνο και σερβίρουμε αφού κρυώσει.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Summer@eirinika: Η συνταγή για παραδοσιακό ζαχαρομπακλαβά της Ύδρας

$
0
0

ΥΛΙΚΑ  (για περίπου 35-40 τεμάχια)
6 κούπες αμύγδαλα φιλέ 
1 κούπα νερό
2 κ.σ. μέλι
750 γρ. ζάχαρη
1-2 σταγόνες εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
1¼ κούπα ψιλό σιμιγδάλι 
1¼ κούπα ανθόνερο
2-3 σταγόνες εκχύλισμα πικραμύγδαλου
μπόλικη ζάχαρη άχνη 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Ζεματάτε τα αμύγδαλα, αφαιρείτε τη φλούδα και τα στεγνώνετε. Βάζετε τα αμύγδαλα στο μούλτι και τα αλέθετε μέχρι να γίνουν σκόνη. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνετε το νερό, το μέλι και τη ζάχαρη και βράζετε σε μέτρια φωτιά για 5΄-10΄, μέχρι να λιώσουν καλά και να γίνουν σιρόπι. Προσθέτετε τη βανίλια, το σιμιγδάλι, τα τριμμένα αμύγδαλα, το ανθόνερο και το πικραμύγδαλο και ανακατεύετε καλά με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνετε τη φωτιά (από μέτρια σε χαμηλή) και βράζετε, ανακατεύοντας συνεχώς, για περίπου 10΄, μέχρι το μείγμα να απορροφήσει όλα τα υγρά και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας. Προσέχετε πολύ κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας γιατί το μείγμα φουσκώνει και κοχλάζει συνέχεια. Σε μια λαμαρίνα ή σε έναν μεγάλο δίσκο, ρίχνετε μπόλικη ζάχαρη άχνη, ώστε να καλυφθεί η επιφάνεια και να δημιουργηθεί ένα παχύ στρώμα. Από πάνω ρίχνετε το μείγμα. Βρέχετε τα χέρια μας με λίγο ανθόνερο και απλώνετε ομοιόμορφα το μείγμα σε παραλληλόγραμμο ή τετράγωνο σχήμα (πάχους 2-3εκ.). Αφήνετε το γλυκό να στεγνώσει για τουλάχιστον 5 ώρες (ή όλο το βράδυ). Αφού στεγνώσει, το κόβετε σε τετράγωνα κομμάτια σαν μεγάλα λουκούμια, πασπαλίζετε με μπόλικη ζάχαρη άχνη και σερβίρετε.

ΣΗΜ.: Ο ζαχαρομπακλαβάς διατηρείται σε δροσερό μέρος, σε γυάλινο βάζο ή μεταλλικό κουτί, για αρκετές ημέρες. Ζαχαρομπακλαβά φτιάχνουν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας κυρίως στα νησιά. Η διαφορά είναι ότι στις περισσότερες συνταγές δεν αφαιρούν τη φλούδα από τα αμύγδαλα ή βάζουν μισά καθαρισμένα, μισά κανονικά

Πηγή: gastrotourismos.gr 

Απόκρυψη Sidebar

Summer@ eirinika: O Άκης μας δείχνει πως να φτιάξουμε δροσιστικό Μοjito - 1 από τα πιο δημοφιλή cocktails

$
0
0

Συστατικά
2 σφηνάκια (50 ml) λευκό ρούμι
1 σφηνάκι (25 ml) φρέσκος χυμός lime
1 σφηνάκι (25 ml) σιρόπι ζάχαρης (1:1)

2 σφηνάκια (50 ml) ανθρακούχο μεταλλικό νερό
8 - 10 φύλλα δυόσμου
γαρνιτούρα: μπουκέτο κορυφών δυόσμου

κανονικός ή τριμμένος πάγος 
 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το σιρόπι ζάχαρης

 

Προσθέτουμε 1 κούπα ζεστό νερό και 1 κούπα ζάχαρη σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε.
Όταν η ζάχαρη έχει πια λιώσει αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου 1 μήνα.
 

Για το ποτό

 

Διαλέγουμε 8 περίπου φύλλα δυόσμου (εξαρτάται από το μέγεθος τους). Κρατάμε τις κορυφές για τη διακόσμηση (τα μικρότερα φύλλα της κορυφής είναι και τα πιο αρωματικά).
Χτυπάμε 1-2 φορές τα φύλλα ανάμεσα στα χέρια μας για να απελευθερώσουμε τα αρωματικά έλαια και τοποθετούμε τα φύλλα σε ένα παγωμένο ψηλό ποτήρι με φαρδύ στόμιο.
Προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης, το φρεσκοστυμμένο χυμό lime (τον οποίο έχουμε σουρώσει για να κρατήσουμε μόνο το υγρό μέρος) και το ρούμι.
Προσθέτουμε πάγο (κανονικό ή τριμμένο) γεμίζοντας τα 3/4 του ποτηριού και ανακατεύουμε με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε το περιεχόμενο να ομοιογενοποιηθεί και τα φύλλα του δυόσμου να καλύψουν όλη την επιφάνεια του ποτηριού.
Συμπληρώνουμε με άφθονο πάγο έτσι ώστε να γεμίσουμε πλήρως το ποτήρι και προσθέτουμε το ανθρακούχο νερό. Ανακατεύουμε ελαφρά και τοποθετούμε ένα καλαμάκι. 

Τέλος, φτιάχνουμε ένα μικρό μπουκέτο δυόσμου με τις κορυφές που κρατήσαμε νωρίτερα, τις χτυπάμε ελαφρά στην εξωτερική πλευρά του ενός χεριού μας απελευθερώνοντας το άρωμα τους γύρω μας και γαρνίρουμε τοποθετώντας τες δίπλα από το καλαμάκι. Με αυτό τον τρόπο κάθε φορά που πλησιάζουμε το mojito για να πιούμε ερχόμαστε σε επαφή με το γλυκό άρωμα του δυόσμου.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Summer@ eirinika: Φτιάξτε ακούμια τα παραδοσιακά γλυκά της χαράς από την Σύμη

$
0
0

ΥΛΙΚΑ

1 κιλό αλεύρι για ύλες τις χρήσεις
250 γρ. ρύζι γλασσέ (το βράζετε να γίνει λαπάς)
1 φλιτζ. τσαγιού ούζο
1 φλιτζ. τσαγιού σπορέλαιο
40 γρ. μαγιά φρέσκια
κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ lt περίπου χλιαρό νερό
2 lt σπορέλαιο για το τηγάνι

Ευχαριστούμε θερμά το gastrotourismos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τη μαγιά σε ένα μπολ με ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό να διαλυθεί και προσθέτετε 1 φλιτζάνι αλεύρι ώστε να γίνει ένας πηχτός χυλός. Το αφήνετε μίση ώρα να φουσκώσει, μετά προσθέτετε όλα τα υλικά και το νερό λίγο ώσπου να γίνει μια ζύμη όπως τους λουκουμάδες. Τη ζύμη την πιέζετε πάνω-κάτω με την παλάμη σας. Αφήνετε 1 ώρα να φουσκώσει. Στην επιφάνεια της ζύμης θα σχηματιστούν μικρές φουσκαλίτσες. Όταν οι φουσκαλίτσες αρχίζουν να σκάνε η ζύμη είναι έτοιμη για τηγάνισμα. Βάζετε το λάδι σε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά και με ένα κουτάλι που βουτάτε πάντα σε νερό, παίρνετε μία-μία κουταλιάς από τη ζύμη. Τηγανίζετε, μέχρι να ροδίσουν καλά. Με μια τρυπητή κουτάλα βγάζετε τ’ακούμια. Τα βάζετε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίσουν από το λαδί. Σε ένα μπολ βάζετε τα δυο είδη ζάχαρης και την κανέλλα και βουτάτε μέσα τα ακούμια να τυλιχθούν καλά με τη ζάχαρη.

 ΣΗΜ.: Τα έφτιαχναν κι όταν το μωρό έβγαζε το πρώτο του δοντάκι. Τα ακούμια είναι και η βασιλόπιτα της Σύμης, βάζουν μέσα ένα φλουρί και όποιος το βρει είναι ο τυχερός της χρονιάς. Μόνο την Πρωτοχρονιά βάζουν μέλι από πάνω.

Απόκρυψη Sidebar

Kάτι απλό και δροσιστικό: Καλοκαιρινή σαλάτα με καρπούζι &φέτα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

$
0
0

Υλικά
2 ματσάκια ρόκα
4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
800 γραμμ. καρπούζι (ψίχα)
1/2 κόκκινο ξερό κρεμμύδι μικρό
1 φλ. τσαγιού φέτα σε κύβους
1 κ.σ. φρέσκος δυόσμος ψιλοκομμένος
4 κ.σ. ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Σε ανοιχτή πιατέλα στρώνουμε τη ρόκα. Πασπαλίζουμε με τις λιαστές ντομάτες. Κόβουμε σε πολύ λεπτές φέτες (δαχτυλίδια) το κρεμμύδι και το προσθέτουμε. Καθαρίζουμε το καρπούζι από τους σπόρους και το κόβουμε σε φέτες ή σε καρέ. Το προσθέτουμε. Ψιλοκόβουμε το δυόσμο την τελευταία στιγμή και πασπαλίζουμε με τη φέτα. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.

Για 4 μερίδες

Χρόνος Προετοιμασίας 10 λεπτά

 

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Απόκρυψη Sidebar

Αμαρτάνει σήμερα ο Άκης Πετρετζίκης: Μας δίνει την συνταγή για Βanana Split &μετά μας στέλνει στο γυμναστήριο

$
0
0

Συστατικά
150 γρ. κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
½ στικ βανίλιας
1 κ.σ. άχνη ζάχαρη
4 μπανάνες, ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση κατά μήκος
1 μπάλα παγωτό βανίλια
1 μπάλα παγωτό φράουλα
1 μπάλα παγωτό σοκολάτα
Για το σερβίρισμα

πραλίνα σοκολάτας
κεράσια

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για την σαντιγί

Σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη ζάχαρη και τους σπόρους βανίλιας με ένα μίξερ χειρός μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές και να γίνει μια όμορφη και σφιχτή σαντιγί.
Για το γλυκό

Βάζουμε από 2 κομμάτια μπανάνας στο πιάτο καθώς και από μία μπάλα παγωτόύ βανίλια, φράουλα και σοκολάτα.
Πασπαλίζουμε με πραλίνα σοκολάτας.
Διακοσμούμε με σαντιγί και κεράσια.
Σερβίρουμε

 

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Καταπληκτική καλοκαιρινή ανοιχτή σπανακόπιτα: Εκτέλεση step by step από τον Άκη Πετρετζίκη

$
0
0

Συστατικά
1 φύλλο ζύμη κουρού Χρυσή Ζύμη
800 γρ. φρέσκο σπανάκι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γρ. φέτα
2 αυγά
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. τυρί κρέμα
1/3 του μάτσο άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
ξύσμα από 1 λεμόνι
1-2 μάτσα δυόσμο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο μας στους 190 βαθμούς στον αέρα.
Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάζουμε το σπανάκι σε δόσεις ενώ το σπάμε με τα χέρια μας , μέσα στο τηγάνι και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του. Δεν θέλουμε η πίτα μας να έχει καθόλου υγρασία για 5-7 λεπτά.
Βάζουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να πέσει ο όγκος από το σπανάκι και να δέσει η γέμιση μας.
Όταν είναι έτοιμο, αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας. Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, το δυόσμο και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι. Προσθέτουμε και το φρέσκο κρεμμυδάκι.
Σπάμε με τα χέρια μας μέσα τη μισή φέτα, ξύσμα από 1 λεμόνι, τα 2 αυγά, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Παίρνουμε ένα ταψί και στρώνουμε λαδόκολλα.
Στρώνουμε 1 φύλλο κουρού στη λαδόκολλα. Απλώνουμε τη γέμιση από πάνω. Τυλίγουμε τις άκρες προς τα μέσα δημιουργώντας ένα μικρό φάκελο. Βάζουμε το τυρί κρέμα σε διάφορα σημεία πάνω στην πίτα.
Σπάμε και την υπόλοιπη φέτα από πάνω . Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 για 25-30 λεπτά σε υψηλή σχάρα.
Όταν είναι έτοιμη, αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά.
Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και μυρωδικά.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Όταν οι γεύσεις της Ιθάκης συνάντησαν τους Ενετούς: Ψάρι, μπουργέτο, μάντολες, σοφιγάδο, πουλέντα

$
0
0

Μια κουζίνα επηρεασμένη από τους Ενετούς,οι οποίοι φεύγοντας άφησαν πίσω τους ό,τι και στα άλλα νησιά, του Ιονίου, ψάρι μπουργέτο, μάντολες, σοφιγάδο, πουλέντα κ.ά.

 

Σκόρδο, ρίγανη, δεντρολίβανο.  Τα τρία πιο χαρακτηριστικά αρωματικά συστατικά της Θιακής κουζίνας που σηματοδοτούν γευστικά τα πιάτα του νησιού. Το χωριό μάλιστα της Ανωγής είναι διάσημο για τα υπέροχα και έντονα σε άρωμα σκόρδα του.

Τέσσερα κεφάλια σκόρδο κάνουν τη διαφορά σ’ένα παραδοσιακό πιάτο με ρύζι και χυμό ντομάτας,ενώ περιορίζεται σε 4-7 σκελίδες όταν πρόκειται για μαγείρεμα με θαλασσινά και ψάρια. Μαζί με τη ρίγανη, το δεντρολίβανο και την κανέλα είναι παρόν σε όλες τις πλούσιες σάλτσες με ντομάτα (που λατρεύουν οι Θιακοί), μέσα στις οποίες σιγοβράζουν διάφορα κρεατικά και κυνήγια.

 

Στην Ιθάκη πολύ χαρακτηριστικό φαγητό είναι η τσερέπα,που πρόκειται για ένα ειδικό σκεύος από πηλό με τρίχες από γίδα (για να δένει ο πηλός), όπου ψήνεται η αναβόπιτα -το ψωμί-, αλλά και τα διάφορα κρέατα. Τα αιγοπρόβατα της Ιθάκης είναι ελευθέρας βοσκής και η ιδιαίτερη νοστιμιά στο κρέας τους οφείλεται στην κάπαρη που τρώνε και στο αλμυρό νερό που πίνουν.

 

Καταπληκτικό είναι το αρνί με κληματσές  (κληματόφυλλα), η γαρδούμπα ή χορδές στο φούρνο, το κατσίκι στο κουποτάψι (παραλλαγή της τσερέπας), το σοφιγάδο που γίνεται με κρέας τράγιο ή μικρό μοσχάρι, κρεμμύδια, σκόρδο, ντομάτα, άσπρο κρασί και πατάτες και το ραγό-κοκκινιστό αρνάκι ή κατσίκι.

Άφθονα είναι τα ψάρια και θαλασσινά:Αθερίνα, γόνοι και λιάνωμα (τα ψιλά ψαράκια), αστακός που γίνεται και πιλάφι με κάρυ, αχινιοί από τους ωραιότερους μεζέδες που γίνονται και ομελέτα, γαρίδες, μαριδάκι στον ταβά, πετάλια, πίνες νόμπιλις (τρώγεται όταν έχει μήκος 30-50 πόντους και ψαρεύεται στο νησάκι Πεταλάς), χταπόδι καπαμάς, χταπόδι στο σουβλί, χταποδόσουπα, σκορδαλιά με μπακαλιάρο, σαβόρο μπαρμπούνια, πιλάφι με σουπιές.

 

Εξαιρετικό πιάτο, τα καλαμάρια μαγειρευτά με γάνα (μουτζούρα).Πρόκειται για αποκλειστικά Ιθακίσιο πιάτο και η νοστιμιά του βρίσκεται στο μελάνι που δίνει μαυριδερή όψη στο φαγητό, καθώς ανακατεύεται με το λάδι.

Στραπατσάδα, βλίτα με σκόρδο, χορτόπιτα, λαχανόπιτα, μπακαλιαρόπιτα, και χταποδόπιτα, αλλά και το τουμάτσι ζυμαρικό από σκληρό σιταρένιο αλεύρι και τα μπιρμπιλόνια που μοιάζουν με το κους-κους. Η θιακιά μακαρονάδα -καθιερωμένο φαγητό του γάμου- είναι χοντρά μακαρόνια με τρύπα και γίνονται με κρέας, λευκό κρασί και σάλτσα κρεμμυδιών.

 

Θα συνοδεύσετε το γεύμα σας με το μοναδικό χρυσαφίζον υψηλόβαθμό κρασί από ξερικά αμπέλια του νησιού και θα γλυκαθείτε με ροβανί με μέλι και ρύζι (κυρίως, στη βόρεια Ιθάκη), χαλβάς, τζέλλυ, (ζελέ με κρέμα) παντεσπάνι και σαβαρέν.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΙΘΑΚΗΣ - ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ

  • Γάνα: Το μελάνι του καλαμαριού, το οποίο μαγειρεύεται μαζί με το μαλακόδερμο στην κατσαρόλα με κρασί.

  • Ζούπα: Ψωμί ψημένο στη φωτιά και βουτηγμένο σε ελαιόλαδο και κρασί.
  • Μπαμπανάδα: Ψωμί ξερό, μουσκεμένο σε σάλτσα από όσπρια.
  • Πινόλια: Τα κουκουνάρια που χρησιμοποιούνται σε διάφορες γεμίσεις κρέατος, όπως η γαλοπούλα.
  • Πουτίγκα: Παραλλαγή της πουτίγκας με το εγγλέζικο γαστρονομικό στιλ, που συναντάμε στην Κέρκυρα και τα Κύθηρα - μόνο που εδώ το σιμιγδάλι αντικαθίσταται με λευκό ψωμί.
  • Ραγό: Είδος ραγού που φτιάχνεται με κοκκινιστό αρνάκι ή κατσικάκι, ένα ολόκληρο κεφάλι σκόρδο και μια πλούσια σάλτσα ντομάτας.
  • Ροβανί: Μη σας γελάει το όνομα, μοιάζει με το κλασικό ραβανί, αλλά τη διαφορά την κάνει το ρύζι και το μέλι. Προσφέρεται σε γάμους και εορτές.
  • Σκαστές: Τσακιστές με πέτρα, άγουρες ελιές.
  • Σμπέρνα: Το χαρακτηριστικό  «φιδίσιο» ψάρι με το νόστιμο λευκό κρέας, το οποίο στην Ιθάκη γίνεται ψητό.
  • Σούπα χταπόδι: Εντελώς ιδιαίτερη γεύση μιας αλλιώτικης εκδοχής του χταποδιού, που μέχρι τώρα το έχουμε συνηθίσει ως μεζέ. Τη δυνατή και επιθετική γεύση που απαλύνει λίγο το άμυλο από το κοφτό μακαρονάκι που προστίθεται στο τέλος.
  • Τζέρια: Εντόσθια από κατσικάκι ή αρνάκι που τηγανίζονται συνήθως με αυγά.
  • Τσερέπα: Παραδοσιακό κλειστό σκεύος όπου ψήνονταν τα κρεατικά.
  • Τρούφες: Το πιο δημοφιλές γλυκό του νησιού, το οποίο μπορείτε να βρείτε σε δυο τρεις παραλλαγές - λευκές με αμύγδαλο ή σοκολατένιες, πασπαλισμένες με τρούφα.
  • Χουρμάδες: Εξωτικό όνομα, αλλά στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα είδος τηγανητών μελομακάρονων, τα οποία σιροπιάζονται και πασπαλίζονται με άφθονα καρύδια και κανέλα.

ΠΗΓΗ: gastrotourismos.gr

Απόκρυψη Sidebar

Summer@ eirinika: Στην Ιο για την καρπουζένια το κυκλαδίτικο γλυκό που με ξετρέλανε! Από τα χεράκια της Μαρίας &της Ευαγγελίας (φωτό)

$
0
0

Με καρπούζι που στην Ίο το λένε Μασέντα εξ ου και το όνομα του καταστήματος με παραδοσιακά προϊόντα που άνοιξαν ο Κωνσταντίνος και η Μαρία Μανουσάκη.

Σιγοψήνονται ολόφρεσκα μπροστά σας και τα σκαλτσούνια με μυζήθρα

Οι δύο συννυφάδες η Μαρία Μανουσάκη Κοντοπούλου με την κυρία Ευαγγελία Κοντοπούλου

Σαν δαντέλα καλοκαμωμένα από τα χεράκια τους τα σκαλτσούνια

Μοσχοβολάνε ανθόνερο τα Νησιώτικα αμυγδαλωτά που ετοιμάζουν επί τόπου μπροστά σας οι δύο νησιώτισσες νοικοκυρές

Μέλι ,μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, παστελάκια, βότανα, κρέμες,

Ποτό μαστίχα και τυριά ντόπια

Μικρές συσκευασίες για ν'αγοράζουν οι ξένοι

Ελληνες και ξένοι οι πελάτες

Αγάπη κι αγκαλιά για να γίνει πιο καλό ο,τι πουλάει το ζευγάρι

Περιποιημένα και καλόγουστα συσκευασμένα

Με θέα προς το λιμάνι της Ίου

Η ομάδα του Μοσέντα επί τω έργω

Καλάθια και αντίκες παραδοσιακά αντικείμενα δίνουν ατμόσφαιρα στο Μοσέντα με τα μυστικά του

Απόκρυψη Sidebar

Η γεύση των παιδικών μας χρόνων: Παρφέ σοκολάτας σε τούρτα σε άφθαστη δημιουργία του Στέλιου Παρλιάρου

$
0
0

Υλικά

200 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, λιωμένη σε μπεν μαρί
6 κρόκοι αυγών
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. μέλι
500 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά, χτυπημένη στην κουζινομηχανή μέχρι να γίνει παχύρρευστη (σαν γιαούρτι)
80 γρ. σταγόνες σοκολάτας

Σος
150 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
150 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
Μερίδες: 10, Προετοιμασία: 1 ώρα, Αναμονή: 1 νύχτα

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο και το steliosparliaros.gr για την συνταγή

Εκτέλεση
Βράζουμε τη ζάχαρη με 50 γρ. νερό. Παράλληλα, χτυπάμε τους κρόκους στην κουζινομηχανή. Μόλις η ζάχαρη αρχίσει να γίνεται παχύ σιρόπι (αν έχουμε θερμόμετρο ζαχαροπλαστικής, να δείχνει 120ºC), αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Έπειτα ρίχνουμε το σιρόπι σιγά-σιγά στον κάδο της κουζινομηχανής, χωρίς να σταματήσουμε το χτύπημα. Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει ένα πολύ αφράτο και υπόλευκο μείγμα και να κρυώσει ο κάδος (θα τον είχε ζεστάνει το σιρόπι).
Προσθέτουμε τη λιωμένη σοκολάτα, ανακατεύουμε και στο τέλος ενσωματώνουμε την παχύρρευστη κρέμα γάλακτος και τις σταγόνες σοκολάτας. Αδειάζουμε το μείγμα σε μία μεταλλική φόρμα της αρεσκείας μας, σκεπάζουμε με μεμβράνη και το διατηρούμε στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά (περίπου 8 ώρες ή 1 νύχτα).
Σος
Ζεσταίνουμε το γάλα και λίγο πριν βράσει το αδειάζουμε πάνω από την ψιλοκομμένη κουβερτούρα. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να γίνει μία λεία σος. Σερβίρουμε τη σος, κατά προτίμηση ζεστή, πάνω από το παρφέ.

Who is Who

O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Από το Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.​​

 

 

 

 

 

Απόκρυψη Sidebar

Μεζέδες στο μπαλκόνι του Άκη Πετρετζίκη: Ο καλοκαιρινός σας μπουφές με γκουρμέ σουβλάκι κοτόπουλο satay &κεφτεδάκια αλλιώς

$
0
0

Συστατικά
70 γρ. ψητά αλατισμένα φυστίκια
½ κούπα σάλτσα φυστικοβούτυρου
125 ml γάλα καρύδας
8 Χ 100 γρ. φιλέτο από μπούτια κοτόπουλο, κομμένα στη μέση
2 κ.σ. σπορέλαιο
ξύσμα από 2 λάιμ
αλάτι
πιπέρι
φέτες λάιμ για σερβίρισμα
ψιλοκομμένο δυόσμο για σερβίρισμα
έξτρα φυστίκια για σερβίρισμα

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Αλατοπιπερώνουμε καλά τα κομμάτια του κοτόπουλου.

Τοποθετούμε τα φυστίκια στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια ή στο μούλτι και χτυπάμε να ψιλοκοπούν. Προσοχή! Δεν τα θέλουμε σκόνη όμως.
Μεταφέρουμε τα φυστίκια σε ένα μπολ μαζί με το φυστικοβούτυρο και το γάλα καρύδας, το ξύσμα λάιμ και ανακατεύουμε καλά ώστε να αναμειχθούν και να πάρουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Χωρίζουμε το μείγμα αυτό σε 2 μέρη.
Περνάμε το κοτόπουλο σε καλαμάκια και τα βουτάμε στο μισό μείγμα φυστικιού.
Πασπαλίζουμε τα καλαμάκια με το λάδι και αλατοπιπερώνουμε.
Προθερμαίνουμε τη γκριλιέρα ή ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Ψήνουμε τα καλαμάκια για 2-3 λεπτά από την κάθε πλευρά ή μέχρι να μαγειρευτούν.
Σερβίρουμε με την υπόλοιπη σως, ψιλοκομμένο δυόσμο, έξτρα φυστίκια και τις φέτες λάιμ.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Απόκρυψη Sidebar

Aσυναγώνιστη τούρτα παγωτό τσουρέκι με καραμέλα ετοιμάζει η σεφ μας Ντίνα Νικολάου

$
0
0

Υλικά    
Για την κρέμα παγωτού
1 κιλό παγωτό βανίλια
4 φέτες τσουρέκι (φρέσκο ή μπαγιάτικο), πάχους 1 εκ.
1 πακέτο μπισκότα με γεύση κανέλα, χτυπημένα στο μπλέντερ μέχρι να γίνουν σκόνη
4 μπάρες σοκολάτα (ζυγίζουν περίπου 85 γρ. η καθεμία), με γέμιση καραμέλα, κομμένες με το μαχαίρι σε μικρά κομματάκια
½ κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο στο γουδί μέχρι να γίνει σκόνη
Για την καραμέλα
6 κουτ. σούπας ζάχαρη
80 γρ. μαργαρίνη
1 κουτάκι βανίλια σε σκόνη
600 γρ. κρέμα γάλακτος

Ευχαριστούμε την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση της συνταγής 

Εκτέλεση
Για την κρέμα παγωτού: Βγάζω το παγωτό από την κατάψυξη και το αφήνω στη συντήρηση του ψυγείου για 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει αλλά να μην λιώσει.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 160°C. Απλώνω τις φέτες τσουρεκιού σε ένα μέτριο ταψί, σε μονή στρώση και τις ψήνω για 20 λεπτά, μέχρι να ξεραθούν και να ροδίσουν ελαφρώς –αν το τσουρέκι είναι ελαφρώς μπαγιάτικο, τότε το ψήνω λιγότερο για να μην καεί. Βγάζω τις φέτες από το φούρνο, τις αφήνω να κρυώσουν και τις σπάζω με τα χέρια μου σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζω το μαλακωμένο παγωτό, το σπασμένο τσουρέκι, τη σκόνη μπισκότων, τα κομματάκια της σοκολάτας και το μαχλέπι και ανακατεύω καλά με μια ξύλινη κουτάλα (ή με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα), μέχρι να φτιάξω ένα παχύ, πυκνό μείγμα.
Παίρνω ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 24 εκ. με αποσπώμενα τοιχώματα και το ντύνω εσωτερικά με ένα μεγάλο κομμάτι διάφανης μεμβράνης, την οποία εφαρμόζω καλά στα τοιχώματα και τον πάτο, και αφήνω τις άκρες της μεμβράνης να εξέχουν από το ταψί. Αδειάζω εκεί το μείγμα παγωτού και ισιώνω καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Σκεπάζω τελείως την κρέμα με τις άκρες της μεμβράνης και βάζω το ταψί στην κατάψυξη για 2 ώρες, μέχρι να παγώσει και να σφίξει.
Για την καραμέλα: Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σκορπίζω ομοιόμορφα τη ζάχαρη και τη ραντίζω με 1 κουτ. σούπας νερό. Βάζω το τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ζεσταίνω τη ζάχαρη για 4 – 5 λεπτά, ανακινώντας συχνά και έντονα το σκεύος για να σκορπίσει η άχαρη παντού στο ταψί και να αρχίσει να λιώνει ομοιόμορφα. Το ζητούμενο είναι το χρώμα και η υφή της να μοιάζουν με μέλι. Αν χρειαστεί, χαμηλώνω λίγο ακόμα τη φωτιά ώστε να μην καεί και πικρίσει η μισή ζάχαρη πριν λιώσει η υπόλοιπη. Δεν ανακατεύω όμως, γιατί η ζάχαρη θα κολλήσει στην κουτάλα και θα στερεοποιηθεί.
Μόλις όλη ζάχαρη γίνει σαν μέλι προσθέτω τα κομματάκια της μαργαρίνης και τη βανίλια και αρχίζω να ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, ώστε το βούτυρο να λιώσει και να ενωθεί με την καραμέλα, και να φτιάξω ένα μείγμα λείο και τελείως ομοιογενές. Αν το μείγμα αφρίζει έστω και λίγο, χαμηλώνω ακόμα λίγο τη φωτιά. Προσθέτω την κρέμα γάλακτος και ανακινώ ξανά το τηγάνι για να απλωθεί παντού. Μαγειρεύω για άλλα 2 – 3 λεπτά, μέχρι η καραμέλα να είναι τελείως ομοιογενής.
Αποσύρω από τη φωτιά και αδειάζω την καραμέλα σε ένα μπολάκι. Την αφήνω να κρυώσει και να δέσει ελαφρώς.

Σερβίρισμα: Βγάζω την τούρτα από το ψυγείο και την ξεφορμάρω, ανοίγοντας με προσοχή τα αποσπώμενα τοιχώματα του ταψιού. Αναποδογυρίζω την παγωμένη τούρτα σε μια πιατέλα, αφαιρώ με προσοχή τη μεμβράνη και περιχύνω με την καραμέλα. Σερβίρω αμέσως.

Who is Who

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕ και υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Απόκρυψη Sidebar

Summer@ eirinika: Φριτούρα Ζακύνθου - Πως θα την φτιάξω για να μάθω και στα παιδιά την παράδοση

$
0
0

Υλικά
 

3 lt νερό
1 κιλό σιμιγδάλι χοντρό
1 πρέζα αλάτι
ελαιόλαδο για το τηγάνι
ζάχαρη
κανέλα
 

Ευχαριστούμε για την παραχώρηση το gastrotourismos.gr

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το νερό και το αλάτι σε μία κατσαρόλα να κάψει. Ρίχνετε λίγο-λίγο το σιμιγδάλι και ανακατεύετε μέχρι να δέσει η κρέμα. Είναι έτοιμη όταν η κουτάλα αφήνει πίσω της αυλάκια. Λαδώνετε το ταψί του φούρνου ελαφρά και περιμένετε 12 ώρες να παγώσει και να σφίξει. Την χαράσσετε σε λοξά κομμάτια και τα τηγανίζετε σε καυτό λάδι και από τις δύο πλευρές. Πασπαλίζετε με ζάχαρη και κανέλα και σερβίρετε.

Απόκρυψη Sidebar

Απίθανα - καλοκαιρινά ντοματίνια στο φούρνο με μαραθόσπορους από τον Άκη Πετρετζίκη

$
0
0

Συστατικά
500 γ. ντοματίνια
ελαιόλαδο
1 κ.σ. ζάχαρη λευκή
1 μεγάλη κ.σ. μαραθόσποροι
πιπέρι
1 βανίλια στικ

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
Σε ένα μπολ, προσθέτουμε λάδι, ζάχαρη, πιπέρι και μαραθόσπορους. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και μαρινάρουμε με όλα τα υλικά για 2 ώρες.
Κόβουμε τη βανίλια στη μέση. Με ένα μικρό μαχαιράκι βγάζουμε τα σποράκια και τα μεταφέρουμε και αυτά μέσα στη μαρινάδα.
Σε ένα ταψί βάζουμε μία λαδόκολλα και τοποθετούμε επάνω προσεκτικά τα ντοματίνια.
Ψήνουμε για 20 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως.

 

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Το κοτόπουλο πανέ του Άκη Πετρετζίκη, χωρίς τηγάνι, χωρίς λάδια, χωρίς θερμίδες, μόνο με δημητριακά

$
0
0

Συστατικά


1 φιλέτo κοτόπουλο
1 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι
1 αυγό
αλάτι
πιπέρι
1/2 κ.γ. αποξηραμένο κρεμμύδι (προαιρετικά)
1/2 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη ή φρέσκο
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Για το πανάρισμα

½ πακέτο δημητριακά 
Για το σερβίρισμα

250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
1 κ.γ. απαλό κάρυ
1 κ.σ. μέλι (κοφτή)
αλάτι
πιπέρι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 oC  με αέρα.
Για την μαρινάδα μας ανακατεύουμε σε ένα μπολ το αυγό,  το τζίντζερ σε σκόνη, την πάπρικα, το κρεμμύδι, το μέλι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι.
Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες πάχους 3 εκ.
Βάζουμε το κοτόπουλο μέσα στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύουμε καλά. Σε αυτο το σημείο, μπορείτε να σκεπάσετε το μπολ με μια μεμβράνη και να αφήσετε την μαρινάδα να δουλέψει στο ψυγείο μέχρι και 1 μέρα.
Βάζουμε τα δημητριακά σε ένα πλατύ μπολ ή σε ένα ταψάκι και τα σπάμε λίγο με τα χέρια μας.
Βουτάμε μία-μία τις λωρίδες κοτόπουλο μέσα στα δημητριακά και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα, φροντίζοντας να έχουν κενό μεταξύ τους.
Ψήνουμε για 15-20 λεπτά.
Παράλληλα, καθώς ψήνεται το κοτόπουλο, ετοιμάζουμε τη συνοδευτική σαλτσούλα ανακατεύοντας καλά το γιαούρτι, το μέλι, το κάρυ, το αλάτι και το πιπέρι.
Σερβίρουμε ζεστό τo κοτόπουλo μαζί με τη σάλτσα, πασπαλίζοντας με λίγο μαϊντανό.
 

Tip
Τα τσιπς και τα κορν φλέικς τα σπάμε στο χέρι μας για να γίνουν πιο μικρά και πιο εύκολα στο μαγείρεμά τους. 

Απόκρυψη Sidebar

Kοτόπουλο, φέτα &αβοκάντο στην πιο δροσερή σαλάτα του καλοκαιριού δια χειρός Δημήτρη Σκαρμούτσου

$
0
0

Υλικά

  •     1 ½ κιλό ψητό ή βραστό κοτόπουλο, σε θερμοκρασία δωματίου
  •     2 καρδιές μαρουλιού
  •     4 ντομάτες
  •     3 μέτρια αγγούρια
  •     1 μεγάλο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  •     2 ώριμα αβοκάντο
  •     1 κ.γ. + 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
  •     200 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
  •     ½ κ.γ. φρέσκια ρίγανη
  •     ½ κ.γ. ξερή μέντα
  •     ½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό
  •     5 κ.σ. ελαιόλαδο
  •     αλάτι
  •     πιπέρι μαύρο

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

Διαδικασία:

Ψιλοκόβουμε το κοτόπουλο, το μαρούλι, τις ντομάτες και τα αγγούρια.

Καθαρίζουμε τα αβοκάντο, τα κόβουμε σε φέτες.

Περιχύνουμε όλα τα υλικά (κοτόπουλο, μαρούλι, ντομάτες, αγγούρια, αβοκάντο) με 1 κ.γ. χυμό λεμόνι. Αφήνουμε στην άκρη.

Θρυματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας και προσθέτουμε τη ρίγανη και τη μέντα. Αφήνουμε στην άκρη.

Επιλέγουμε τα φύλλα του μαϊντανού και τα αφήνουμε στην άκρη.

Ανακατεύουμε 3 κ.σ. χυμό λεμόνι με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι.

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα υλικά με τελευταίο το αβοκάντο και ανακατεύουμε μαλακά για να μην το λιώσουμε.

Προσθέτουμε το λαδολέμονο.

Σερβίρουμε με πίτες ή ψωμί.

Who is Who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.

Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.

 

Απόκρυψη Sidebar

O Άκης μπαίνει στην κουζίνα &μας ετοιμάζει λιγκουίνι με πέστο αβοκάντο - Ελαφριά και λαχταριστά

$
0
0

Συστατικά
Για τα λιγκουίνι

500 γρ. λιγκουίνι 
πέστο αβοκάντο
καρύδια για το σερβίρισμα
τυρί τριμμένο για το σερβίρισμα
ντοματίνια κομμένα στη μέση για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα λιγκουίνι

Βράζουμε τα λιγκουίνι με βάση τις οδηγίες της συσκευασίας.
Μόλις είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε, τα κρατάμε σε ένα μεγάλο τηγάνι και όσο είναι ζεστά τα μακαρόνια, ρίχνουμε μέσα το πέστο με αβοκάντο.
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε με λίγα καρύδια, τυρί τριμμένο και ντοματίνια.

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar
Viewing all 9981 articles
Browse latest View live