Quantcast
Channel: eirinika.gr
Viewing all 9981 articles
Browse latest View live

50 best: Αυτό το ιταλικό εστιατόριο είναι το καλύτερο στον κόσμο &ο μάγος του μακαρόν Pierre Herme ο super ζαχαροπλάστης

$
0
0

Στην ίδια τελετή, ο «βασιλιάς του μακαρόν», ο Γάλλος Πιερ Ερμέ, αναδείχθηκε ο καλύτερος ζαχαροπλάστης στον κόσμο.


Ο σεφ Μάσιμο Μποτούρα,ο οποίος πέρυσι κατέκτησε τη δεύτερη θέση στη λίστα των «50 Best», «εκθρόνισε» το ισπανικό εστιατόριο «El Celler se Can Roca» στη Χερόνα της Καταλονίας, που περνά στη δεύτερη θέση.

«Θέλω να ευχαριστήσω όλον τον κόσμο, διότι είναι πάρα πολύ δύσκολο»,δήλωσε ο Μάσιμο Μποτούρα παραλαμβάνοντας το βραβείο του στη σκηνή του Cipriani Wall Street στο Μανχάταν. «Οι άνθρωποι θεωρούν ότι είμαστε ροκ σταρ, αλλά έχουμε μια δύσκολη δουλειά κάθε μέρα στην κουζίνα», πρόσθεσε.
 

Ο Πιερ Ερμέ δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο«εξαιρετικά κολακευμένος» και έκανε λόγο για «μια μεγάλη αναγνώριση του γαλλικού savoir faire σε διεθνές επίπεδο».
Το νεοϋορκέζικο εστιατόριο «Eleven Madison Park»καταλαμβάνει την τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης, το περουβιανό «Central» έρχεται τέταρτο, το δανέζικο «Noma» 5ο και το γαλλικό «Mirazur» στο Μαντόν, 6ο.

Τη δεκάδα κλείνουν το «Mugaritz» στο Σαν Σεμπαστιάν της Ισπανίας, το «Narisawa» στο Τόκιο, το «Steirereck» στη Βιέννη και το «Asador Etxebarri» στη Χώρα των Βάσκων, στον ισπανικό βορρά.

Η διάσημη λίστα των εστιατορίων του 2016 αφορά 23 χώρες σε έξι ηπείρους, αλλά τα μισά από αυτά βρίσκονται στην Ευρώπη.
 

«Ο Μάσιμο Μποτούρα είναι γνωστός για τις πολύ προσωπικές και φιλόδοξες δημιουργίες του που τιμούν τόσο την παράδοση της χώρας του όσο και τον μοντερνισμό της», δήλωσαν οι υπεύθυνοι του βραβείου εξυμνώντας τις δημιουργίες του όπως «οι Πέντε Ηλικίες του Parmiggiano Reggiano που παρουσιάζουν το διάσημο τοπικό τυρί σε φόρμες και υφές πρωτόγνωρες για τους περισσότερους συνδαιτυμόνες» και τα κλασικά του «όπως οι ταλιατέλες με ραγκού κομμένο στο χέρι και το μαγειρεμένο σε ζωμό βοδινού ριζότο του».


Στη λίστα «50 Best» περιλαμβάνονται τέσσερα ιταλικά, τρία γαλλικά, επτά ισπανικά και πέντε σκανδιναβικά εστιατόρια.

Πατήστε εδώ για να δείτε όλη την λίστα των 50 καλύτερων ρεστοράν του κόσμου 

Απόκρυψη Sidebar

Η Ντίνα Νικολάου ζούληξε της εποχής βερίκοκα, βανίλιες, δαμάσκηνα, νεκταρίνια - Κάτι τάρτες!!!

$
0
0

Στο μανάβη – Εμπιστευθείτε το ένστικτό σας

• Μυρίστε τα! Τα βερίκοκα, οι βανίλιες, τα δαμάσκηνα, τα νεκταρίνια είναι από τα φρούτα εκείνα που αποκαλύπτουν το… ποιόν τους από την πρώτη στιγμή. Τα διαλέγω γερά, ζωηρόχρωμα, ανεξαρτήτως μεγέθους, που να μυρίζουν έντονα και όμορφα. Τα φέρνω στη μύτη μου: το ροδάκινο μοσχοβολά, δεν είναι άοσμο! Προσπερνώ όσα έχουν μεν τέλεια εμφάνιση αλλά δεν μυρίζουν! 

• Ζουλήξτε τα! Μόλις τα πιέσω λίγο με το δάχτυλό μου νιώθω μια ελαφρώς ελαστική, ζωντανή κίνηση. Αν είναι «πέτρα» είναι άγουρα. Αν ζουλιούνται πολύ, είναι παραγινωμένα. 
• Θαυμάστε τα! Το μάτι δεν ξεγελιέται.

 

Τα ροδάκινα πρέπει να είναι χνουδωτά και γερά,ανεξαρτήτως έντασης χρώματος, μιας και υπάρχουν διάφορες ποικιλίες με λευκόχρωμη, κιτρινωπή ή ρόδινη φλούδα. Οι βανίλιες και τα δαμάσκηνα πρέπει να είναι λεία, στρουμπουλά, γυαλιστερά και τραγανά. Κανένα από τα φρούτα δεν πρέπει να έχει ζουλήγματα, μαλακά σημεία και μελανιές, σημάδι ότι έχουν κακοπεράσει στη μεταφορά και συντήρηση.

Στο σπίτι – Τα μυστικά της συντήρησης
• Τα φρούτα αυτά, με το μεγάλο κουκούτσι στο κέντρο, δεν ωριμάζουν ιδιαίτερα μετά τη συγκομιδή τους. Μην ξεγελαστείτε λοιπόν και τα αγοράσετε άγουρα για να ωριμάσουν στο σπίτι. Εγώ τα διαλέγω ώριμα, αλλά όχι παραγινωμένα. 

• Αν, τώρα, τύχει και τα αγοράσω κάπως άγουρά, τα αφήνω να ωριμάσουν εκτός ψυγείου, σε καλά αεριζόμενο χώρο, σε μονή στρώση, για 2 – 3 ημέρες. Δεν τα βάζω σε μέρος που θα τα ξεχάσω γιατί θα μαλακώσουν και θα παραγίνουν, χωρίς να βελτιωθεί ιδιαίτερα η γεύση τους.

• Τα παραγινωμένα φρούτα μυρίζουν βαριά και άσχημα,πράγμα που δεν βελτιώνεται με το μαγείρεμα, το αντίθετο μάλιστα.

• Δεν ξεφλουδίζω ποτέ τα φρούτα αυτά!Είναι λεπτή και δίνει ζωηρό χρώμα στα γλυκά μου, διατηρώντας παράλληλα αναλλοίωτο το σχήμα των φρούτων. Αν τύχει να έχω ροδάκινα ή βερίκοκα με σκληρή φλούδα, την μαλακώνω τρυπώντας τη σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι. Ετσι, σπάνε οι σκληρές ίνες της αλλά το εσωτερικό με τους χυμούς του παραμένει ανέπαφο.

 

Μαγείρεμα – Φερθείτε τους ευγενικά!
• Τα συγκεκριμένα φρούτα είναι από μόνα τους ένα γλύκισμα… Με εξαίρεση τις μαρμελάδες, αποφεύγω τα εξοντωτικά μαγειρέματα με πολλά υλικά. 
• Η επεξεργασία τους πρέπει να είναι η απλούστερη δυνατή: ελαφρύ σοτάρισμα ή ψήσιμο στους χυμούς τους και προσθήκη ζάχαρης ή μυρωδικών. Τίποτε άλλο. Η ζάχαρη μάλιστα πρέπει να χρησιμοποιηθεί «τσιγγούνικα» γιατί είναι πολύ γλυκά φρούτα και δεν την έχουν ιδιαίτερη ανάγκη.

• Η ιδανική τους χρήση κατά τη γνώμη μουείναι ως γέμιση σε τάρτες, ως φρουτοσαλάτες ή ψητά στο φούρνο με μια τραγανή κρούστα με καστανή ζάχαρη και αμύγδαλα.

 

Το μυστικό μου!
Αν περισσέψουν παραγινωμένα φρούτα τι κάνω;
Τα λιώνω στο μπλέντερ μαζί με μια μικρή ποσότητα από καστανή ζάχαρη και μοιράζω τον πουρέ σε θήκες για παγάκια. Τα βάζω στην κατάψυξη και τα διατηρώ για μήνες. Κάθε φορά που θέλω ένα εύκολο, νόστιμο και δροσερό γλυκάκι, απλά περνάω στο μπλέντερ 4 – 5 παγάκια για κάθε μερίδα, τα βάζω σε ένα μπολ με το κουτάλι του παγωτού και έτσι έχω στη στιγμή ένα υπέροχο ψευτοσορμπέ!

 

Μαρμελάδα βερίκοκο, υπέροχα μυρωδάτη!
Το βερίκοκο έχει απίθανο άρωμα που αιχμαλωτίζεται στο έπακρο στη μαρμελάδα, γι’ αυτό αποφεύγω να προσθέσω κάποιο μυρωδικό. Αν παρόλα αυτά εσείς θέλετε να βάλετε, μερικά φυλλαράκια αρμπαρόριζας αρκούν με το παραπάνω.

Χρησιμοποιώ ώριμα βερίκοκα, όχι όμως παραγινωμένα, καλής ποικιλίας (π.χ. Διαμαντοπούλου). Τα πλένω τα σκουπίζω καλά και τα κόβω στη μέση. Πετάω τα κουκούτσια και ζυγίζω την καθαρή σάρκα. Βάζω στην άκρη ίσο βάρος σε ζάχαρη (π.χ. 2 κιλά ζάχαρη για 2 κιλά ξεκουκουτσιασμένα βερίκοκα). Ρίχνω τα βερίκοκα σε μια μεγάλη και βαθιά κατσαρόλα και προσθέτω τη μισή ζάχαρη(δηλαδή το 1 κιλό). Ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, σκεπάζω την κατσαρόλα και την αφήνω κατά μέρος (εκτός φωτιάς δηλαδή) για όλο το βράδυ.

Στο διάστημα αυτό τα βερίκοκα έχουν βγάλει άφθονο χυμό και μεγάλο μέρος της ζάχαρης έχει λιώσει. Βάζω την κατσαρόλα με το μείγμα όπως είναι στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά και βράζω, ανακατεύοντας πολύ συχνά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα βερίκοκα,σχεδόν να διαλύονται. Το μείγμα εξακολουθεί να είναι ακόμα πολύ ζουμερό.

Πολτοποιώ το μείγμα στο μπλέντερ (ή το περνάω στο μύλο των λαχανικών) ή το λιώνω μέσα στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ. Εγώ προτιμώ τη μαρμελάδα πολτοποιημένη αλλά εσείς αν θέλετε την λιώνετε με διακοπτόμενη λειτουργία ώστε να μείνουν μικρά κομματάκια φρούτων.

Ξαναβάζω το λιωμένο μείγμα στην κατσαρόλα και προσθέτω την υπόλοιπη ζάχαρη. Ξαναβάζω την κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας, σε μέτρια φωτιά και σιγοβράζω για περίπου 30 – 35 λεπτά. Προσοχή! Με τη μαρμελάδα αυτή είμαι απίκο! Αρπάζει εύκολα στον πάτο της κατσαρόλας και πικρίζει άσχημα. Γι’ αυτό, όση ώρα η μαρμελάδα βράζει την ανακατεύω πολύ συχνά με μια ξύλινη κουτάλα, την οποία φτάνω μέχρι τον πάτο της κατσαρόλας για να βεβαιωθώ ότι δεν έχει κολλήσει. Αν παρ’ ελπίδα η μαρμελάδα «πιάσει» στον πάτο, την μεταφέρω αμέσως σε άλλη κατσαρόλα, αφήνοντας το καμένο υπόλειμμα στην παλιά κατσαρόλα για να μην μου πικρίσει η υπόλοιπη.


Πότε είναι έτοιμη; Όταν σηκώσω μια κουταλιά με την κουτάλα και το μείγμα είναι αρκετά πυκνό, δεν στάζει εύκολα και αφήσει ένα παχύς στρώμα στην κουτάλα, είναι έτοιμο. Με το μάτι θα δω ότι έχει κάνει φουσκαλίτσες στην επιφάνεια.

Τη μοιράζω καυτή σε αποστειρωμένα βαζάκια και τη διατηρώ για μήνες σε σκοτεινό και δροσερό σημείο. Μετά το άνοιγμα η μαρμελάδα διατηρείται στο ψυγείο.

Τρεις ιδέες για μείγματα για τάρτες και για το φούρνο
1. Φρούτα στο φούρνο: Βάζω σε ένα μεγάλο μπολ 2 κιλά ανάμεικτα ροδάκινα, βανίλιες, βερίκοκα και δαμάσκηνα, όλα χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε μισοφέγγαρα. Προσθέτω 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη, 1 κουτ. σούπας ξύσμα από ακέρωτο πορτοκάλι και 3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις.

Ανακατεύω καλά, αφήνω για 20 λεπτά,στραγγίζω τα φρούτα και τα απλώνω σε ένα μικρό πυρίμαχο ταψάκι. Φτιάχνω ένα άλλο μείγμα, για την επικάλυψη, με 1 φλιτζάνι αλεύρι, 1 φλιτζάνι φιλέ αμυγδάλου, ελαφρώς καβουρδισμένο, 1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη, 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ, 1 αυγό, ελάχιστο αλατάκι, 1/2 φλιτζάνι ξινόγαλα, 6 κουταλιές σούπας μαλακωμένο βούτυρο και 1 κουτάκι σκόνη βανίλιας. Ανακατεύω πολύ καλά αυτό το μείγμα, το σκορπίζω στο μείγμα φρούτων μέσα στο ταψάκι και ψήνω το γλυκό στους 190° C  ώρα, μέχρι η κρούστα να ροδίσει καλά. Το σερβίρω ζεστό.

2. Μείγμα με βανίλιες, βερίκοκα και δυόσμο:Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω 3 μεγάλες βανίλιες και 3 μεγάλα βερίκοκα(όλα τα φρούτα ώριμα, χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε μισοφέγγαρα), 1/4 φλιτζανιού φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μέντας, ψιλοκομμένα, 3 – 4 κουταλιές ζάχαρη κρυσταλλική ή καστανή και 3 κουτ. σούπας χυμό πορτοκαλιού. Με το μείγμα αυτό συνοδεύω μπισκότα ή φτιάχνω ζύμη μπριζέ για τάρτες, την ψήνω, την σπάω σε κομμάτια και τη σερβίρω σαν μπισκότα, μαζί με τα φρούτα.

3. Γέμιση τάρτας με βανίλιες και δαμάσκηνα: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύω 500 γρ. βανίλιες και 500 γρ. δαμάσκηνα, όλα ώριμα, χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε λεπτά μισοφέγγαρα, 3 κουταλιές αλεύρι, 8 κουταλιές καστανή ζάχαρη, 1 κουταλάκι βανίλια σε σκόνη και 2 κουταλιές γάλα. Με το μείγμα αυτό γεμίζω ατομικές τάρτες που φτιάχνω με ζύμη μπριζέ ή σαμπλέ ή σφολιάτα και ψήνω για 45 – 60 λεπτά στους 200° C.

 

Λικέρ από κουκούτσια βερίκοκου
Δεν θα το πιστέψετε! Το ποτό αυτό μοσχοβολά πικραμύγδαλο, όπως το αμαρέτο. Φτιάχνεται εύκολα αλλά χρειάζεται υπομονετική αναμονή για όλο το καλοκαίρι σε πολύ ηλιόλουστο σημείο.
Παίρνω 150 κουκούτσια από βερίκοκα. Μην τρομάζετε! Μαζεύονται εύκολα. Για παράδειγμα, εγώ κρατάω τα κουκούτσια από τα βερίκοκα με τα οποία έχω φτιάξει μαρμελάδα ή μαζεύω τα κουκούτσια από τα βερίκοκα που τρώμε στην οικογένειά μας. Κάθε φορά ξεπλένω τα κουκούτσια από υπολείμματα σάρκας, τα σκουπίζω καλά και τα βάζω στο ψυγείο, σε ένα σακουλάκι. Φροντίζω να μην τα αφήσω πολύ καιρό εκεί γιατί μπορεί να πιάσουν λίγη μούχλα.

Παίρνω 5 από τα κουκούτσια και με προσοχή τα σπάω με μια πέτρα ή στο γουδί,όπως σπάω ένα καρύδι ή ένα αμύγδαλο. Παίρνω τα μικρά κουκουτσάκια από το εσωτερικό τους (μοιάζουν με μικρά ασπρισμένα αμυγδαλάκια) και τα ρίχνω σε μια μεγάλη γυάλα που να κλείνει αεροστεγώς.

 

Προσθέτω τα υπόλοιπα 145 ολόκληρα κουκούτσια, 1 λίτρο βότκα ή κονιάκ και 1 κιλό ζάχαρη, όλα μέσα στη γυάλα. Τα ανακατεύω όλα μαζί με μια ξύλινη κουτάλα, κλείνω καλά τη γυάλα και την αφήνω σε ένα ηλιόλουστο σημείο στη βεράντα, την ταράτσα, το μπαλκόνι ή αλλού. Εκεί την αφήνω για όλο το καλοκαίρι –έχει τύχει να αφήσω τη γυάλα μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, σε χρονιά που είχε παρατεταμένη καλοκαιρία με λιακάδες και ζεστό καιρό. 


Τις πρώτες ημέρες ανακινώ τακτικά και έντονα τη γυάλα, ώστε σταδιακά η ζάχαρη να λιώσει και να διαλυθεί. 
Μόλις περάσει το διάστημα αυτό, σουρώνω το ποτό και γεμίζω μπουκάλια.

 

ΠΗΓΗ: dinanikolaou.gr

Απόκρυψη Sidebar

Πάμε να φάμε ψαράκι από τον Άκη: Αθερίνα τηγανητή με σάλτσα ταρτάρ– Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

$
0
0

 Συστατικά

Για τα ψάρια

    1 κιλό αθερίνα
    ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
    σάλτσα ταρτάρ για το σερβίρισμα

Για το πανάρισμα

    150 γρ. αλεύρι
    100 γρ. σιμιγδάλι
    2 κ.γ. αλάτι
    1/2 κ.γ. πιπέρι
    1 κ.γ. κύμινο
    1 κ.γ. σκόρδο ξερό σε σκόνη
    1 κ.γ. παπρικα γλυκιά

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 Μέθοδος Εκτέλεσης

    Σε ένα σακουλάκι πλαστικό ειδικό για τρόφιμα ανακατεύουμε τα υλικά για το πανάρισμα.
    Βουτάμε λίγα-λίγα τα ψάρια μέσα στο σακουλάκι και τα χτυπάμε κλείνοντας καλά το σακουλάκι για να αλευρωθούν.
    Αφαιρούμε τα ψαράκια και τα βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τα τινάζουμε καλά να φύγει το παραπανίσιο μείγμα παναρίσματος. Με αυτόν τον τρόπο κρατάμε και το λάδι μας πιο καθαρό καθώς τηγανίζονται τα ψάρια
    Έχουμε ζεστάνει λάδι (2-3 εκ. σε ύψος) σε ένα βαθύ τηγάνι 26 εκ διαμέτρου σε δυνατή φωτιά μέχρι να φτάσει τους 180 βαθμούς.
    Μόλις κάψει το λάδι, ρίχνουμε μέσα τα ψάρια σε δόσεις πάντα για να μην πέφτει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού και τηγανίζουμε τα ψάρια για πολύ λίγο χρόνο. 1-2 λεπτά είναι αρκετά ανάλογα με το μέγεθος των ψαριών, βέβαια.
    Δοκιμάζουμε κι αν χρειάζεται προσθέτουμε περισσότερο αλάτι ή πιπέρι.
    Σερβίρουμε τα ψάρια μας με τη σάλτσα ταρτάρ.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

Απόκρυψη Sidebar

Πώς να μαγειρέψετε ρύζι ακριβώς όπως στα ασιατικά εστιατόρια: Οι εκπληκτικές συμβουλές της Δέσποινας Μαρσέλου

$
0
0

 Πώς όμως θα φτιάξετε το τέλειο sticky rice το οποίο συνοδεύει τέλεια χορτοφαγικά γεύματα και έχει μια υπέροχη, κολλώδη υφή;Η Κλινική διαιτολόγος, Δέσποινα Μαρσέλου, αποκαλύπτει στο clickatlife.gr τα μυστικά για να το πετύχουμε.

Η αποτυχία στο μαγείρεμα αυτού του είδους ρυζιού είναι δεδομένη. Στην αρχή νόμιζα πως έφταιγε ο τύπος ρυζιού (ξεκίνησα με basmati, μεγάλο λάθος). Μετά πίστευα ότι έφταιγε η ποσότητα νερού. Στο τέλος... έκοψα δρόμο: ρρώτησα μάγειρα από την Ταϊλάνδη, ο οποίος μου αποκάλυψε το μυστικό του. Το sticky rice θέλει ατμό. Και μάλιστα θέλει και ένα ειδικό rice steamer. Επειδή rice steamer δεν είχα, δοκίμασα αυτές τις εναλλακτικές λύσεις. Και τα κατάφερα μια χαρά!

Τι κάνει το ρύζι να δείχνει κολλώδες;

Το sticky rice είναι πολύ γνωστός τύπος ρυζιού στην ασιατική κουζίνα και θέλει ειδικό μαγείρεμα.Δεν το βράζουν για να μπορεί να έχει αυτή τη μοναδική υφή. Αναζητήστε την ποικιλία του γλυκού ρυζιού (glutinous rice). Το γλυκό ρύζι γλασέ είναι μία ποικιλία ρυζιού που περιέχει πολύ περισσότερη αμυλοπηκτίνη από ό,τι άλλες ποικιλίες και μικρές ποσότητες αμυλόζης. Η αμυλόζη και η αμυλοπηκτίνη είναι τα δύο συστατικά του αμύλου. Οι κόκκοι αυτού του ρυζιού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος (εξού και το όνομά τους), και είναι επιμήκεις, λεπτοί, λευκοί και αδιαφανείς. Παρεμπιπτόντως, το ρύζι είναι χωρίς γλουτένη, άσχετα από το όνομά του. Τα αποτελέσματα θα είναι όπως τα πιάτα που απολαμβάνετε στο αγαπημένο σας ταϊλανδέζικο εστιατόριο.
 
Πώς να μαγειρέψετε ρύζι ακριβώς όπως στα ασιατικά εστιατόρια:
 

1. Χρησιμοποιήστε τη σίτα για τηγάνι
Μιλάμε για τη σίτα που χρησιμοποιείτε για να σας προστατεύει από το καυτό λάδι του τηγανιού. Είναι τρομερά βολικό και η διαδικασία είναι αρκετά εύκολη:

  • Μουλιάζετε ένα φλιτζάνι ρύζι για 2-3 ώρες ή περισσότερο και το στραγγίζετε.
  • Γεμίζετε μια μεγάλη κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι με νερό και το αφήνετε να πάρει βράση.
  • Τοποθετείτε τη σίτα πάνω στην κατσαρόλα.
  • Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνετε τη φωτιά, τοποθετείτε το ρύζι στο κέντρο της σίτας.
  • Στη συνέχεια, καλύπτετε το ρύζι με ένα μπολ ή βαρύ καπάκι. Αν μάλιστα το μπολ είναι ψηλό τόσο το καλύτερο γιατί παγιδεύει τον ατμό πιο αποτελεσματικά. Αφήνετε το ρύζι να μαγειρευτεί στον ατμό για 30-35 λεπτά.
  •  Μια σίτα θα σας βοηθήσει να το μαγειρέψετε
     

2. Χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο
Για να δημιουργήσετε έναν ψεύτικο ατμομάγειρα  κόψτε ένα αρκετά μεγάλο φύλλο αλουμινόχαρτο και τυλίξτε γύρω από τις πλευρές της κατσαρόλας που έχει μέσα νερό. Μόλις το τυλίξετε χρησιμοποιήστε μια οδοντογλυφίδα για να τρυπήσετε όλη την περιφέρεια. Ακολουθείτε έπειτα την παραπάνω διαδικασία (μουλιάζετε το ρύζι, το τοποθετείτε στο κέντρο του αλουμινόχαρτου, το σκεπάζετε με καπάκι και το αφήνετε να μαγειρευτεί στον ατμό για 30 – 35 λεπτά).
3.  Χρησιμοποιήστε σουρωτήρι
Κι ένα μεγάλο σε μέγεθος σουρωτήρι επίσης κάνει την ίδια δουλειά. Βάλτε την κατσαρόλα με νερό στο μάτι και τοποθετείστε το σουρωτήρι ανάποδα (να μην είναι σκληρό το πλέγμα του, αλλά μαλακό). Στη συνέχεια, σπρώξτε προς τα κάτω το πλέγμα έτσι ώστε να δημιουργεί ένα ρηχό μπολ και τοποθετήστε το ρύζι σας μέσα.

Tips
Tο ρύζι αποτελεί το βασικό πιάτο σε ένα ταϊλανδέζικο τραπέζι και οτιδήποτε άλλο υπάρχει πάνω σε αυτό, είναι για να το συνοδέψει. Άλλωστε, το ίδιο το γεύμα αρχίζει όταν ο οικοδεσπότης λέει “Κin Khao” δηλαδή «ας φάμε το ρύζι».

Απόκρυψη Sidebar

Δοκιμάστε τα απίθανα σπαγγέτι αλά Νόρμα από τον Άκη Πετρετζίκη

$
0
0

Συστατικά
2-3 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε κυβάκια 2x2 εκ.
1 συσκευασία κόκκινη σάλτσα με βασιλικό (400 γρ.)
1 πακέτο ζυμαρικά της αρεσκείας σας
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. μέλι
50 ml ξύδι
αλάτι
πιπέρι
1-2 σκ. σκόρδο
μπούκοβο
½ ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δεντρολίβανο, δυόσμο)
100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη (προαιρετικά)
30 γρ. κουκουνάρι

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε μια κατσαρόλα με νερό και ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κύβους 2 εκ. και τις βάζουμε σε ένα μπολ.
Ρίχνουμε στο μπολ 100 ml ελαιόλαδο, πιπέρι, αλάτι, θυμάρι, ρίγανη και δεντρολίβανο και ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο στο τηγάνι και ξεκινάμε να σοτάρουμε τις μελιτζάνες. Δεν ανακατεύουμε συνεχώς.
Ψιλοκόβουμε 2 σκελίδες σκόρδο και τις ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε τις μελιτζάνες για 5-10 λεπτά και ανακατεύουμε όποτε χρειάζεται.
Μόλις είναι έτοιμες οι μελιτζάνες, ρίχνουμε τα ζυμαρικά στην κατσαρόλα με αλάτι και αφήνουμε να βράσουν σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Ρίχνουμε στο τηγάνι μπούκοβο, ξύδι και μόλις εξατμιστεί το ξύδι ρίχνουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και 1 κ.σ. από το νερό που βράζουμε τα ζυμαρικά μας και ανακατεύουμε.
Σουρώνουμε τα ζυμαρικά μας και τα ρίχνουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε νερό απ’ αυτό που βράσαμε τα μακαρόνια.
Προσθέτουμε τριμμένη παρμεζάνα, κλείνουμε τη φωτιά και κάνουμε ένα τελευταίο ανακάτεμα.
Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι και σερβίρουμε με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σε ένα άλλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά καβουρδίζουμε το κουκουνάρι και το ρίχνουμε πάνω από τα ζυμαρικά μας.

Tip
Το καλοκαίρι οι μελιτζάνες μας μπορεί να είναι λίγο πικρές οπότε καλό είναι να βάλουμε τα κυβάκια σε ένα μπολ, να τα αλατίσουμε καλά και να τα αδειάσουμε σε ένα στραγγιστήρι και να τα αφήσουμε για μισή ώρα να βγάλουν την πίκρα τους. Μετά τα ξεπλένουμε με νερό, τα σκουπίζουμε καλά καλά και τα αφήνουμε στην άκρη.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Μύρισε Κέρκυρα: Λαχταριστές κρέπες με πικάντικη στραπατσάδα &σπανάκι από τον μοναδικό Γιάννη Λουκάκο

$
0
0

ΥΛΙΚΑ

    Για τη στραπατσάδα και τη γέμιση

    5 γρ. δυόσμος, ψιλοκομμένος
    150 γρ. γιαούρτι
    5 γρ. κύμινο, σπόροι, ελαφρώς σπασμένοι
    5 γρ. σπόροι μουστάρδας
    2 γρ. κόλιανδρος , τριμμένος
    5 γρ. κουρκουμάς
    30 γρ. ελαιόλαδο
    30 γρ. βούτυρο
    120 γρ. κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
    300 γρ. σπανάκι
    12 αυγά
    80 γρ. γάλα
    αλάτι
    Για τις κρέπες

    180 γρ. γάλα
    90 γρ. κρέμα γάλακτος
    125 γρ. αυγά
    10 γρ. ηλιέλαιο
    15 γρ. ζάχαρη
    2 γρ. αλάτι
    125 γρ. αλεύρι σκληρό
    βούτυρο για το τηγάνι

Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τη στραπατσάδα και τη γέμιση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το δυόσμο, αλατίζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο. Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι και καβουρδίζουμε το κύμινο και τους σπόρους της μουστάρδας αρχικά και έπειτα συνεχίζουμε προσθέτοντας τον κόλιανδρο και τον κουρκουμά. Αποσύρουμε τα μπαχαρικά σε ένα σκεύος. Ρίχνουμε στο τηγάνι το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να πάρει έντονο χρυσαφένιο χρώμα. Αλατίζουμε και προσθέτουμε το σπανάκι, το μείγμα μπαχαρικών και μαγειρεύουμε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι. Αποσύρουμε το μίγμα σε ένα πιάτο. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μαζί με το γάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Χύνουμε το μείγμα του αυγού στο σκεύος και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού ή με ξύλινη κουτάλα, μέχρι η στραπατσάδα να γίνει απαλή και κρεμώδης. Ψιλοκόβουμε το μίγμα με το σπανάκι, το στραγγίζουμε από τα υγρά του και το ανακατεύουμε με τη στραπατσάδα. Γεμίζουμε τις κρέπες με τη στραπατσάδα και σερβίρουμε με το αρωματικό γιαούρτι.

Για τις κρέπες

Σε ένα μπολ χτυπάμε το γάλα, την κρέμα, τα αυγά, το ηλιέλαιο, τη ζάχαρη και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι και χτυπάμε με σύρμα μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Σουρώνουμε σε σήτα. Αφήνουμε το κουρκούτι στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 30 λεπτά έως και 8 ώρες. Λιώνουμε λίγο βούτυρο σε ένα τηγάνι. Χύνουμε μια μικρή ποσότητα από το κουρκούτι, περιστρέφοντας ελαφρώς το σκεύος ώστε το μείγμα να καλύψει ομοιόμορφα όλη την επιφάνειά του. Αφήνουμε την κάθε πλευρά για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρει χρώμα. Βγάζουμε τις κρέπες σε ένα πιάτο τη μία πάνω στην άλλη, χωρίζοντάς τες με λαδόκολλα.

Who is Who

Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet. Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.

 

Απόκρυψη Sidebar

Αυτά τα sushi δεν τα έχετε ξαναδεί: Σε σχήμα donuts με εξαίσια υλικά για χορτοφάγους ή λιτοδίαιτους

Βράδυ είναι, φάτε μια ελαφριά σαλάτα με φέτα &καρπούζι – Να δροσιστείτε κιόλας

$
0
0

Υλικά
3/4 - 1 φλ. τσ. καρπούζι, παγωμένο σε κύβους
1/4 φλ.τσ. φέτα, θρυμματισμένη ή σε κύβους
1/4 κρεμμύδι σε λεπτές φέτες
1/4 κ.γ. ξίδι βαλσάμικο

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.grγια την παραχώρηση της συνταγής 

Διαδικασία

Βάζουμε το καρπούζι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το περισσότερο κρεμμύδι (όχι όλο) και τη φέτα.

Βάζουμε το υπόλοιπο κρεμμύδι πάνω από τη φέτα.

Πασπαλίζουμε με βαλσάμικο και σερβίρουμε.

Μπορούμε να σερβίρουμε σε ατομικά μπολ ή να προσθέσουμε υλικά και να σερβίρουμε σε μεγάλο μπολ σαλάτας. 

Who is Who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία 18 ετών πήγε στην Αμερική όπου σπούδασε Οικονομικά στο UCLA και κατόπιν φοίτησε στην Culinary Institute of America. Από το 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα και από το 1996 άρχισε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία και εστιατόρια στην Αμερική. Από το 2005 είναι σεφ σε κρητικό εστιατόριο που έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και με βραβεία Gourmet

Αγαπημένη του κουζίνα η Ασιατική, αγαπημένο συστατικό τα αγριόχορτα, αγαπημένο λαχανικό η ντομάτα και προτιμά τα αλμυρά από τα γλυκά.

Εκτός από τη μαγειρική μεγάλη του αγάπη είναι ο γιός του και λατρεύει το σκύλο του.

 

Απόκρυψη Sidebar

Απίθανη καλοκαιρινή συνταγή: Καπονάτα μελιτζάνες με κόλιανδρο, μαϊντανό κουκουνάρι &κακάο - Ο Άκης Πετρετζίκης στα κέφια του

$
0
0

Συστατικά
3 μελιτζάνες φλάσκες
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ. κόλιανδρο
5 ντομάτες
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ξύδι λευκό
4 κ.σ. ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Για γαρνιτούρα

κάπαρη, ελιές, λίγο κακάο και κουκουνάρι καβουρδισμένο

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb

Βάζουμε πάνω στη φωτιά ένα τηγάνι να κάψει.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε κυβάκια 3x3 εκ. και τις βάζουμε μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και αρκετό ελαιόλαδο να σοταριστούν σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 10 λεπτά.
Επειτα προσθέτουμε το ξύδι και τη ζάχαρη. Μόλις αρχίσει να γλασάρει προσθέτουμε τις ντομάτες και αυτές κομμένες σε κομματάκια 2x2 εκ. και τα μυρωδικά.
Βράζουμε για λίγα λεπτά και ανακατεύουμε ανα τακτά χρονικά διαστήματα με μια κουτάλα.
Διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι
Στο τέλος προσθέτουμε την κάπαρη, τις ελιές, το κακάο και το κουκουνάρι και ανακατεύουμε.
 

Tip
Το φαγητό πρέπει να είναι κάτι ανάμεσα σε γλυκό και αλμυρό... Το κακάο (μια πρέζα δηλαδή) αν το βάλουμε στο τέλος του φαγητού θα του δώσει πιο πυκνή και έντονη γεύση. 

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Tι καλύτερο; Κεφτεδάκια με δυόσμο και ούζο απο τον Άκη Πετρετζίκη

$
0
0

Συστατικά
Υλικά για τα κεφτεδάκια

500 γρ. άπαχος κιμάς μοσχαρίσιος
 300 γρ. κιμάς χοιρινός ή χοιρινό λουκάνικο όχι πολύ πικάντικο
1 κρεμμύδι πολτοποιημένο ή ψιλοκομμένο
5 φέτες ψωμί του τοστ μπαγιάτικες μουλιασμένες σε νερό και καλά στιμμένες
2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 σφηνάκι ούζο ή 2 (το αλκοόλ εξατμίζεται στο ψήσιμο)
4 κ.σ. φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
 2 κ.σ λάδι
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. πιπέρι
1 κ.γ ρίγανη
Υλικά για το τηγάνισμα και το σερβίρισμα

αλεύρι και σπορέλαιο για το τηγάνισμα
δυόσμος ή βασιλικός για το σερβίρισμα
τζατζίκι για σερβίρισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ενώνουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε ένα μεγάλο μπολ και τα ζυμώνουμε πολύ καλά. Τόσο καλά που να είναι πια σε ίνες το κρέας στο μείγμα.
Το μείγμα πρέπει να είναι ελαφρά υγρό έτσι ώστε τα κεφτεδάκια μας να γίνουν αφράτα στο τηγάνισμα. Αφήνουμε το μείγμα στο ψυγείο για ένα βράδυ κατά προτίμηση ή για 1-2 ώρες το λιγότερο
Την επόμενη φορώντας γάντια και βρέχοντας τα χέρια μας που και που πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε κατσαρόλα που έχουμε βάλει πολύ λάδι (πάνω από 3 εκ σε βάθος) το οποίο έχουμε φέρει στους 180 βαθμούς θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά ή σε φριτέζα αφού όμως πρώτα τα αλευρώσουμε καλά.
Τηγανίζουμε λίγα λίγα κεφτεδάκια ώστε να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού. Έτσι δεν ρουφάνε πολύ λάδι.
Όταν πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα βάζουμε σε μια πιατέλα με απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν από το επιπλέον λάδι. 
Συνοδεύουμε με τζατζίκι και σερβίρουμε.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Step by step βίντεο με Στ. Παρλιάρο: Μους γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού βύσσινο

$
0
0

 200 γρ. κρέμα γάλακτος 36% λιπαρά ARLA
- 100 γρ. μέλι Mr. Grand
- 1 κλωναράκι βανίλιας
- 2 φύλλα ζελατίνας (10 γρ.)
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό ΜΑΣΟΥΤΗΣ
- 3 ασπράδια αυγών ΧΡΥΣΑ ΑΥΓΑ
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική Mr. Grand
- 1 πακέτο σαβουαγιάρ
- 200 γρ. γάλα χλιαρό
- 1 συσκευασία γλυκό του κουταλιού βύσσινο Mr. Grand

Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο και το steliosparliaros.gr για την συνταγή

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ:
Μαλακώνουμε τα φύλλα ζελατίνης σε κρύο νερό. Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα, το μέλι και τους σπόρους από ένα κλωναράκι βανίλιας. Τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει το μέλι. Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνας και τα ρίχνουμε στο χλιαρό μείγμα. Ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε για λίγο πάνω σε παγάκια να πέσει η θερμοκρασία του. Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών μαζί με τη ζάχαρη σε απαλή μαρέγκα. Ενσωματώνουμε το γιαούρτι με το μείγμα της κρέμας με το μέλι. Τα προσθέτουμε στη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά. Ζεσταίνουμε λίγο γάλα και βουτάμε ελαφρά τα σαβουαγιάρ. Σε ατομικά μπωλ βάζουμε μικρά κομμάτια από τα βρεγμένα σαβουαγιάρ. Αδειάζουμε τη μους και αφήνουμε να κρυώσουν. Σερβίρουμε με γλυκό του κουταλιού βύσσινο.

Who is Who

O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.

Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ». Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».

Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής. Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».

Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.

Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’. Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.

Από το Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.​​

Απόκρυψη Sidebar

Μουσακάς ο κλασσικός: Πως να πετύχετε το μαμαδίστικο φαγητό του καλοκαιριού - Η Αργυρώ μας δείχνει τον τρόπο

$
0
0

Υλικά συνταγής
5 φλάσκες μελιτζάνες 4 κολοκύθια 4 πατάτες μεγάλες ελαιόλαδο για τηγάνισμα αλάτι Για τον κιμά 700 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος 4 κ.σ. ελαιόλαδο 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 σκ. σκόρδο 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες 1 δαφνόφυλλο 1 ξύλο κανέλας 1/3 φλ. κονιάκ 1 πρέζα ζάχαρη αλάτι φρεσκοτριμμένο πιπέρι Για την εύκολη μπεσαμέλ 1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου 6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο 2 αβγά 2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο αλάτι πιπέρι 1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση
1. ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ
Ροδίζουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο. Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ. Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνουμε να αρωματίζουμε τον κιμά για 5-10', ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.

2. Τα αφαιρούμε, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20', να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.

3. Όσο γίνεται ο κιμάς, ετοιμάζουμε τα λαχανικά. Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε για πιο ελαφριά εκδοχή. Παραδοσιακά τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Κόβουμε τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια και τις πατάτες σε φέτες πάχους 1 εκ.

4. Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, τα αλατίζουμε και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10'-15'να μισομαλακώσουν. Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

5. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αβγά και το τυρί. Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά. Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αβγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα. Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί. Ανακατεύουμε. Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον. Ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ στον κιμά.

6. Σε μεγάλο, βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες. Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια. Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι. Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες. Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά. Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την εύκολη μπεσαμέλ.

7. Ψήνουμε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50'περίπου.

Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι. Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια. Αφαιρούμε το πρώτο κομμάτι του μουσακά και στη θέση του βάζουμε ένα χοντρό κομμάτι ψωμί, ώστε να ρουφήξει τα περιττά υγρά και λάδια.

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. 

Απόκρυψη Sidebar

Οι 3 συνταγές του Άκη για όλο το καλοκαίρι: Κολοκυθοκεφτέδες (βίντεο) ντοματοκεφτέδες &μελιτζανοκεφτέδες- Καλή όρεξη

$
0
0

Κολοκυθοκεφτέδες

Συστατικά
500 γρ. κολοκύθια τριμμένα
200 γρ. τυρί φέτα τριμμένη
1 μάτσο βασιλικό, ψιλοκομμένο
1/3 μάτσο άνιθο, ψιλοκομμένο
1 μάτσο δυόσμο μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
ξύσμα απο 2 λάιμ
1 κοφτό κ.γ. τριμμένο κύμινο
2 πρέζες μπούκοβο
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 αυγά
80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
αλάτι
πιπέρι
φρέσκο κόλιανρο για το σερβίρισμα
φέτες λάιμ για το σερβίρισμα
Για τη σος

200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
χυμό από 2 λάιμ
1 κοφτό κ.γ. κύμινο
1 κ.σ. μέλι
αλάτι
πιπέρι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Μέχρι τώρα κάνατε κολοκυθοκεφτέδες που μπορεί να μην έβγαιναν καλοί... Με τη συνταγή αυτή θα σας πω όλα τα μυστικά...

Τρίβουμε τα κολοκύθια στο χοντρό τρύφτη και σε μια πετσέτα βάζουμε τα τρίμματα με λίγο αλάτι και στύβουμε γερά να φύγουν όλα τα ζουμιά τους.
Βάζουμε τα κολοκύθια σε ένα μπολ και αφήνουμε στην άκρη.
Ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τον δυόσμο, τον άνιθο, τον βασιλικό, το ξύσμα από 2 λάιμ, το κύμινο, το μπούκοβο, τη φέτα, τα αυγά και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και ανακατεύουμε ίσα ίσα να αναμειχθεί με τα υπόλοιπα υλικά.
Καλό θα ήταν να αφήσουμε το μείγμα για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε ελαιόλαδο για να τηγανίσουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μας.
Μόλις ζεστάνει το λάδι (δε θέλουμε να κάψει πάρα πολύ γιατί θα καούν οι κεφτέδες μας) τους ρίχνουμε και μόλις πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα από τη μία πλευρά με τη βοήθεια ενός κουταλιού τους γυρίζουμε από την άλλη.
Μόλις είναι έτοιμοι τους τοποθετούμε σε ένα πιάτο που έχουμε βάλει απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν τα λάδια οι κεφτέδες.
Μόλις τους τηγανίσουμε όλους, τους αφήνουμε στην άκρη.
Για τη σος

Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε το γιαούρτι, το μέλι, το κύμινο, αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε. 
Σερβίρουμε τους κολοκυθοκεφτέδες μας με τη σος, λίγο μπούκοβο, ψιλοκομμένο κόλιανδρο και φέτες λάιμ. 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Ντοματοκεφτέδες

Συστατικά
400 γρ. ντομάτες (200 γρ. ψιλοκομμένες και 200 γρ. στον τρίφτη)
180 γρ. κολοκυθάκια
1 κρεμμύδι μεγάλο
260 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό
10 φύλλα δυόσμο
6 – 7 φύλλα βασιλικό
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Ευχαριστούμε πολύ το μέλος μας, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ, για αυτούς τους πεντανόστιμους ντοματοκεφτέδες.

Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα 200 γρ. από τις ντομάτες και τα μυρωδικά.
Τρίβουμε τα κολοκυθάκια στον τρίφτη, καθώς επίσης και τα υπόλοιπα 200 γρ. από τις ντομάτες.
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα παραπάνω υλικά (ντομάτες, κρεμμύδια, κολοκυθάκια, μυρωδικά), ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι και προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ και σταδιακά το αλέυρι.
Βάζουμε ελαιόλαδο στο τηγάνι και τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο και χρυσαφένιο χρώμα οι ντοματοκεφτέδες μας και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Σερβίρουμε συνοδεύοντας τους ντοματοκεφτέδες με γιαούρτι ή τυροκαυτερή.

Μελιτζανοκεφτέδες

Συστατικά
500γρ μελιτζάνες (καλύτερα να είναι φλάσκες, χωρίς αυτό όμως να είναι δεσμευτικό)
1 αυγό
20 γρ λάδι
1 κουταλιά της σούπας μέλι
1 μικρή σκελίδα σκόρδο τριμμένη
2 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας γαλέτα τριμμένη
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
40 γρ καρύδι τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο βασιλικό
αλάτι και πιπέρι
50 γρ τριμμένη γραβιέρα (ή γενικότερα ότι τυρί θέλουμε)
ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σώς γιαουρτιού

300 γρ γιαούρτι στραγγιστό
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό κύμινο
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο δυόσμο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι και πιπέρι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Αφού πλύνουμε τις μελιτζάνες και κόψουμε Μόνο τα κοτσάνια τους τις ρίχνουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει περίπου 10 λεπτά… ανάλογα και το μέγεθος τους..ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ να βράσουν πάρα πολύ ίσα να μαλακώσουν και να τρυπιούνται…
Τις σουρώνουμε αμέσως!!!... και τις κόβουμε και στη μέση κάθετα… και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι μέχρι να κρυώσουν
Αφού κρυώσουν τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια…
Σε ένα μπώλ ρίχνουμε το αυγό, το λάδι, το μέλι, το αλεύρι, τη γαλέτα, το σκόρδο, το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και τα χτυπάμε καλά με το σύρμα.. ρίχνουμε και τις μελιτζάνες και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, ρίχνουμε και όλα τα τα υπόλοιπα υλικά.. και ανακατεύουμε καλά..
Αφήνουμε το μείγμα για μισή ώρα στην άκρη σκεπασμένο για να δέσει καλύτερα και να ενωθούν τα αρώματα.. (σε αυτό το στάδιο… αν δείτε ότι το μείγμα είναι πολύ αραιό για να το παίρνετε σε κουταλιές και να το τηγανίζετε, προσθέστε το πολύ 1 κουταλιά αλεύρι ακόμη)
Τηγανίζουμε σε αρκετό ηλιέλαιο βάζοντας το μείγμα μέσα στο λάδι σε κουταλιές και όταν είναι έτοιμοι οι μελιτζανοκεφτέδες μας τους τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν τα περιττά λάδια…
Τρώγονται ζεστοί αλλά είναι επίσης νόστιμοι και κρύοι
Συνοδεύουμε με τη σως γιαουρτιού
Για τη σώς γιαουρτιού απλώς ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπώλ --ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Ο expert Γιώργος Πίττας γράφει για τη ξακουστή μπουγάτσα του Ιορδάνη στα Χανιά

$
0
0

Από το μπουγατσάδικο του Ιορδάνη. Παρ’ όλο που μόλις είχε φέξει, ο κόσμος, (άνθρωποι της πόλης, πρωινές αφίξεις από τα χωριά) έτρωγαν καθιστοί στα τσίγκινα πιατάκια τους μπουγάτσα Ιορδάνης.

Οι ταμπέλες στους τοίχους με εμπνευσμένα στιχάκια (ως μαντινάδες) περιέγραφαν γλαφυρά την αγάπη του κόσμου:

«Κάθε που έρχομαι Χανιά, λιγούρα σαν με πιάνει, πάω και τρώω ένα ταψί, μπουγάτσα Ιορδάνη, (μα δυστυχώς δε φτάνει)»

«Αν έρχονταν και στα Χανιά, αντί για παντεσπάνι κ΄ η Αντουανέττα θα ‘τρωγε, μπουγάτσα Ιορδάνη»

«Τα πράγματα δυσκόλεψαν, η σύνταξη δεν φτάνει, μια μου ΄μεινε παρηγοριά, η μπουγάτσα του Ιορδάνη»

«Καμιά φίρμα δε ζήλεψα, κι ας ήταν κι Αρμάνι μα στη μπουγάτσα αναζητώ, να είναι Ιορδάνη»

Την μπουγάτσα, ένα είδος πίτας αλμυρής ή γλυκιάς,με καταγωγή από το Βυζάντιο, τη φέραν από την Κωνσταντινούπολη στις Σέρρες και τη Θεσσαλονίκη οι μικρασιάτες πρόσφυγες. Από εκεί κατέκτησε όλη την Ελλάδα και για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα αγαπημένα εδέσματα των Ελλήνων – μαζί με την τυρόπιτα -, ως πρόχειρη τροφή του δρόμου (street food) και κολατσιό.

Η μπουγάτσα (pogaça= ζύμη στα τούρκικα), είναι πίτα από λεπτό φύλλο, με γέμιση συνήθως από κρέμα, τυρί, κιμά ή σπανάκι. Παραδόξως, πολύ πριν φτάσει στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η Κρήτη έτρωγε μπουγάτσα, όταν ο πεθερός του Ιορδάνη στα Χανιά, φούρναρης στην Κωνσταντινούπολη, αγόρασε το 1924 από έναν Τουρκοκρητικό την επιχείρηση της μπουγάτσας. Ο Ιορδάνης Ακασιάδης στη συνέχεια ανέλαβε και έμεινε και το όνομα. Σήμερα η πιο φημισμένη μπουγάτσα της Κρήτης παρασκευάζεται από την τέταρτη γενιά απογόνων του Ιορδάνη.

 

Σε αντίθεση με την «ηρακλειώτικη» μπουγάτσα που γίνεται με κρέμα γλυκιά και τρώγεται με ζάχαρη και κανέλα, η χανιώτικη είναι ελαφρά υπόξινη γιατί φτιάχνεται από χανιώτικη μυζήθρα (χανιώτικο πηχτόγαλο), και τρώγεται πασπαλισμένη με ζάχαρη.

Τι κι αν στις μέρες μας δεκάδες ταχυφαγεία έχουν κατακλύσει τα Χανιά; Ντόπιοι και ξένοι, νέοι και παλιοί, έρχονται στον Ιορδάνη για να φάνε την ολόφρεσκια χανιώτικη μπουγάτσα, ένα γλυκό σύμβολο μιας εποχής, ένα γλυκό που ανασύρει γλυκές μνήμες!

 

Αποκορώνου 24, Χανιά 73134, 28210 88855, www.iordanis.gr, Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 6:00-14:30, Κυριακή 6:00-13:30

 

ΠΗΓΗ: athensvoice.gr

Απόκρυψη Sidebar

Γιαούρτι το δροσερό, υγιεινό, αγαπημένο - 5 μοναδικές συνταγές για σαλάτες: Με τζίντζερ, σπανάκι, ραπανάκι

$
0
0

Ένα ακόμα ατού του είναι ότι ατόφιο εύκολα συνδυάζεται με πολλά υλικά,από φρούτα, δημητριακά και ξηρούς καρπούς, μέχρι λαχανικά, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, και ό,τι άλλο φανταστούμε! Έτσι, μπορεί να γίνει πολύ απλά ένα γρήγορο, απολαυστικό και χορταστικό γεύμα της ημέρας μας, που επιπλέον δεν θα επιβαρύνει με πολλές θερμίδες. 

 

Ραϊτα (ινδική σαλάτα)


υλικά

1 1/2 κεσεδάκι γιαούρτι απλό, πλήρες
1 φλ.τσ. αγγούρι κομμένο σε μικρά κυβάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
2 κ.σ. φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
1/3 κ.γ. κίμινο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι 

παρασκευή
Αφήνουμε το κομμένο αγγούρι να στραγγίξει σε σουρωτήρι αρκετή ώρα. Κατόπιν ανακατεύουμε όλα τα υλικά και δοκιμάζουμε το αλάτι. Βάζουμε τη σαλάτα στο ψυγείο, σκεπασμένη με μεμβράνη, μέχρι το σερβίρισμα.

tips: η ραϊτα, που συνοδεύει όλα τα ινδικά φαγητά και κυρίως τα καυτερά, γίνεται και με φρέσκο κόλιαντρο, αντί γιά δυόσμο. 

 

Σαλάτα με φρέσκα φασολάκια ξυνομυζήθρα και γιαούρτι


25 λεπτά / 2 άτομα Υλικά

Τρώγεται ως ορεκτικό ή ως σαλάτα το μεσημέρι

300 γρ. φρέσκα πλατιά φασολάκια
300 γρ. ντοματίνια

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο όπως στη χωριάτικη
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κουταλιά σούπας κάπαρη
Λίγο αλάτι

ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΣ
1 σκελίδα σκόρδο
2/3 γιαούρτι στραγγιστό Total 2%
4 κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού
2 κουταλιές σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 γρ. ξυνομυζήθρα
Αλάτι και πιπέρι 

Εκτέλεση
Σε άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ζεματάμε για 15 λεπτά τα φασολάκια που έχουμε καθαρίσει και κόψει στη μέση. Τα στραγγίζουμε και τα ξεπλένουμε με κρύο νερό για να διατηρήσουν το χρώμα τους. Κόβουμε τα ντοματίνια στη μέση και βάζουμε όλα τα υλικά σε μία φαρδιά σαλατιέρα. Αλατίζουμε ελαφρώς. Χτυπάμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά της σος και περιχύνουμε τη σαλάτα.

 

Πράσινη σαλάτα με γιαούρτι και τζίντζερ


Υλικά

Τρώγεται ως ορεκτικό ή ως ελαφριά σαλάτα
15 λεπτά / 2 άτομα 

1 ματσάκι σπαράγγια
Φύλλα από 1 αντίβ
1 αβοκάντο, κομμένο σε λωρίδες
Καρδιές από 1 μαρούλι
3-4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1-2 κουταλιές σούπας ξίδι της αρεσκείας μας
Λίγη γύρη (προαιρετικά)
Για το ντιπ γιαουρτιού:
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό Total 0%
1 κ.κ. τζίντζερ, ψιλοκομμένο
1/2 σκελίδα σκόρδο, πολτοποιημένη
Aλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

Εκτέλεση
Πλένουμε τα σπαράγγια και καθαρίζουμε τον φλοιό στο κάτω μέρος τους. Τα ζεματίζουμε για 3-4 λεπτά σε καυτό αλατισμένο νερό. Τα βγάζουμε και τα μεταφέρουμε σε μπολ με πολύ κρύο νερό με πάγο. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στεγνώσουν.

Για το ντιπ:
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, το τζίντζερ, το σκόρδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και κάνουμε με το μείγμα ένα βουναλάκι στο κέντρο μιας πιατέλας.

Σερβίρισμα:
Καρφώνουμε στο γιαούρτι τα φύλλα από το αντίβ, τα σπαράγγια, τις λωρίδες από το αβοκάντο και τις καρδιές από το μαρούλι. Περιχύνουμε τα σαλατικά με το ελαιόλαδο και το ξίδι και πασπαλίζουμε (προαιρετικά) το γιαούρτι με τη γύρη.

 

Γιαουρτοσαλάτα-ντιπ με σπανάκι


Υλικά

300 γρ. σπανάκι καθαρισμένο
1 συσκευασία των 450-500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό αγελάδος
5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το λευκό μέρος)
3 κ.σ. άνηθος ψιλοκομμένος
2 κ.σ. καρυδόψιχα ψιλοκομμένη στο μούλτι
1 μικρό καρότο τριμμένο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 λεμόνι, το χυμό
αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή
Πλένουμε το σπανάκι, το βράζουμε μέχρι να μαλακώσει αρκετά αλλά όχι τελείως. Το αφήνουμε να στραγγίξει και να κρυώσει και το ψιλοκόβουμε. Το στεγνώνουμε όσο μπορούμε επάνω σε χαρτί κουζίνας ή πιέζοντάς το με μια καθαρή πετσέτα. Σε μεγάλη σαλατιέρα αναμεθγνύουμε όλα τα υλικά με το γιαούρτι προσθέτοντας 1 κ.γ. αλάτι και όσο πιπέρι θέλουμε. Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε αν θέλουμε περισσότερο αλάτι ή λεμόνι. Αφήνουμε τη σαλάτα-ντιπ στο ψυγείο για 1 ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρισμα. 

 

Δροσερή σαλάτα με γιαούρτι και ραπανάκια

Υλικά για 7-8 άτομα
1 κ. γιαούρτι πλήρες, πρόβειο ή αγελαδινό
1 φλ.τσ. ραπανάκια πλυμένα, κομμένα σε πολύ λεπτά φετάκια
1 μεγάλο καρότο σε μικρά ζαράκια ή τριμμένο σε χοντρό τρίφτη
5 φρέσκα κρεμμυδάκια σε λεπτά φετάκια
1 σκ.σκόρδο τριμμένη
1/2 φλ.τσ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κ.γ. κύμινο σε σπόρους
3 κ.σ. ελαιόλαδο
3-4 κ.σ. χυμό λεμονιού
αλάτι, πιπέρι λευκό 

Παρασκευή
Σε μεγάλη σαλατιέρα ανακατεύουμε αρχικά το γιαούρτι με το λεμόνι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα μυρωδικά και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Δοκιμάζουμε τη γεύση και διορθώνουμε με αλάτι, πιπέρι, λεμόνι. Αφήνουμε τη σαλάτα να σταθεί στο ψυγείο 1-2 ώρες πριν τη σερβίρουμε.

 

ΠΗΓΗ: athinorama.gr

Απόκρυψη Sidebar

O Άκης σε μια διαφορετική συνταγή: Sticky κοτόπουλο με σόγια και λεμόνι - Απλά τέλειο

$
0
0

Συστατικά
2 μέτρια λεμόνια
ελαιόλαδο
4 σκ. σκόρδο
3-4 χοντρές φέτες φρέσκο τζίντζερ με τη φλούδα
3 φιλέτα κοτόπουλο χωρίς δέρμα και κόκαλα (στήθος ή μπούτι)
πιπέρι
150 γρ. σόγια σος
1 κ.σ. μέλι
4-5 κλωναράκια δενδρολίβανο
σισαμέλαιο
ρύζι μπασμάτι για το σερβίρισμα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Κόβουμε 2 μέτρια λεμόνια σε λεπτές φέτες και με ένα κουτάλι αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο.
Προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού, το σκόρδο και το τζίντζερ, και σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα.
Μόλις καραμελώσουν, τα αφαιρούμε από το τηγάνι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Κόβουμε τα  φιλέτα κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και τα σοτάρουμε στο τηγάνι σε δυνατή φωτια.
Προσθέτουμε πιπέρι και ανακατευουμε καλά με ένα κουτάλι. Δεν προσθέτουμε αλάτι γιατι η συνταγή έχει σόγια και μπορεί να μας βγει πολύ αλμυρή. 
Σοτάρουμε μέχρι να πάρει ένα ωραίο καφέ χρώμα το κοτόπουλο και σβήνουμε με τη σόγια σος.
Βάζουμε απο πάνω τις φέτες λεμόνιού, το τζίντζερ, το σκόρδο, το μέλι, και 2 κλωναρια δενδρολίβανο.
Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 10-15 λεπτά (βράζουμε για 5 λεπτά με καπάκι και μετά το αφαιρούμε μέχρι να δέσει). Αν δούμε ότι έχει πολλά υγρά το φαγητό μας βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμα.
Αφαιρούμε το σκόρδο και το τζίντζερ
Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι, 1 κ..γ. σισαμέλαιο και φρέσκο δενδρολίβανο. Το σισμαέλαιο τα βάζουμε πάντα στο τέλος για να μη χάσει τα αρώματά του.

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Καλοκαιρινά χόρτα: Βλίτα, γλιστρίδα, αλμυρίκια &τα μυστικά τους από τον Χριστόφορο Πέσκια

$
0
0

ΒΛΙΤΟ
Παλαιότερα φύτρωνε μόνο του σε κήπους και χωράφια ανάμεσα σε κηπευτικά. Πλέον καλλιεργείται συστηματικά, για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες καταναλωτών και χώρων εστίασης. Εχει έντονη και δροσερή γεύση και το συναντάμε επίσης με τις ονομασίες γλίντρο ή βλιταράκι. Τρώγεται βραστό και τσιγαριαστό, σκέτο ή αναμεμειγμένο με άλλα χόρτα και λαχανικά του ελληνικού καλοκαιριού.

 

ΓΛΙΣΤΡΙΔΑ
Γνωστή και ως αντράκλα ή χοιροβότανο ή τρέβλα, οι περισσότεροι τη γνωρίζουμε από την παρουσία των δροσερών φύλλων της σε μια πλούσια εκδοχή της χωριάτικης σαλάτας. Η ταπεινή γλιστρίδα, όμως, «παίζει» σε πολλές συνταγές. Στο Πήλιο σερβίρεται βραστή, με σκορδαλιά. Στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στα παράλια του Αιγαίου, συνηθίζουν να φτιάχνουν μια σαλάτα στην οποία τα κρουστά φύλλα της γλιστρίδας συνυπάρχουν με το σκόρδο και την όξινη γεύση του γιαουρτιού.

 

ΑΛΜΥΡΙΚΙ
Το χορταρικό αυτό οφείλει τη νοστιμιά του στην αλμύρα της θάλασσας - εξ ου και το όνομά του. Συνήθως τρώγεται βραστό με λίγο ξίδι και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και ωμό ή τσιγαριαστό.

Bλίτα βραστά με λάδι και λεμόνι ή ξίδι

Ισως η πιο δημοφιλής βραστή σαλάτα του καλοκαιριού. Διαδεδομένη απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας, τόσο στις παραθαλάσσιες όσο και στις ηπειρωτικές περιοχές, τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις ταβέρνες.

 

Οδηγίες για το βράσιμο

Ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς εξηγεί πώς θα τα βράσουμε σωστά:
«Τα κοτσάνια έχουν άλλο χρόνο μαγειρέματος από τα φύλλα, οπότε καλό είναι να τα ξεχωρίζουμε προτού τα βράσουμε. Τα φύλλα θέλουν στην κυριολεξία δευτερόλεπτα για να γίνουν. Είναι απαραίτητο να έχουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με πολύ νερό, καλά αλατισμένο, για να δώσει νοστιμιά στα χόρτα (υπολογίζουμε 40 - 50 γρ. αλάτι για 5 λίτρα νερό, που θα χρειαστούμε για 1 κιλό). Το νερό πρέπει να κοχλάζει. Βάζουμε τα χόρτα να βράσουν σε δύο δόσεις, γιατί, αν τα βάλουμε όλα μαζί, θα πέσει η θερμοκρασία του νερού, δεν θα βράσουν σωστά και θα χάσουν το ζωηρό χρώμα τους. Αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε αμέσως, τα σουρώνουμε, τα λαδώνουμε με μπόλικο λάδι και προσθέτουμε λεμόνι ή ξίδι, ανάλογα με τα γούστα μας και, αν θέλουμε, και λίγο ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Αν πρόκειται να τα καταναλώσουμε μετά από ώρες, τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα από την κατσαρόλα και τα βουτάμε σε μια μεγάλη λεκάνη με κρύο νερό με μερικά παγάκια, ώστε να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα. Τα βγάζουμε σε τρυπητό και τα αφήνουμε να στραγγίξουν καλά».

Επίσης, ο σεφ μάς προτείνει να παντρέψουμε τα χόρτα με ντομάτα, είτε προσθέτοντας κυβάκια ντομάτας από πάνω είτε σερβίροντάς τα με μια «κόκκινη» βινεγκρέτ: Πολτοποιούμε 1 μεγάλη ντομάτα με 1 σκελίδα σκόρδου. Σουρώνουμε τον πολτό και ανακατεύουμε το χυμό της ντομάτας με 100 ml ελαιόλαδο, 20 ml ξίδι από κόκκινο κρασί και αλατοπίπερο.

 

Μυστικά

Συνηθίζεται πλάι στα βλίτα να σερβίρονται και άλλα βραστά θερινά ζαρζαβατικά: κολοκυθάκια και κολοκυθοκορφάδες, αμπελοφάσουλα και μερικές πατάτες, για να φτουρήσει το φαγητό.

 

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Απόκρυψη Sidebar

3 συνταγές με βερίκοκα από Άκη Πετρετζίκη : 2 τάρτες με αμυγδαλόπαστα ή σωτέ με γραβιέρα Κρήτης !

$
0
0

Αμερικάνικη τάρτα με ροδάκινα και βερίκοκα

 Συστατικά:

Για τη ζύμη

    225 γρ. βούτυρο παγωμένο
    225 γρ. άχνη ζάχαρη
    2 μέτρια αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
    400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
    1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    λίγο γάλα και κρυσταλλική ζάχαρη για άλειμμα
    επιπλέον αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

Για τη γέμιση

    1,5 κιλό διάφορα φρούτα κομμένα σε κυβάκια 1-2 εκ.
    75 γρ. βούτυρο
    2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
    1 κ.σ. κανέλα
    1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
    λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    χυμό από 1 λεμόνι
    κρύο νερό

Για να σερβίρουμε

    άχνη ζάχαρη
    κανέλα
    παγωτό βανίλια

 Μέθοδος Εκτέλεσης:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν και το αφήνουμε στην άκρη.

Αλευροβουτυρώνουμε αν χρειάζεται μια ρηχή φόρμα για τάρτες διαμέτρου 26 εκ. με αποσπώμενη βάση.
Στον κάδο του μίξερ με το φτερό ή στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να μοιάζει με ψίχουλα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
 Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για μερικά δευτερόλεπτα ακόμα.
 Όταν έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη την χωρίζουμε περίπου στη μέση, την κλείνουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει για να μπορούμε αργότερα να την ανοίξουμε σε φύλλο με ευκολία.
 Παράλληλα ετοιμάζουμε τα φρούτα.
 Για να μην μαυρίσουν τα έχουμε βάλει σε ένα μπολ με πολύ νερό και χυμό λεμονιού.
 Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά να κάψει.
 Στραγγίζουμε τα φρούτα καλά και τα ανακατεύουμε με την άχνη.
 Βάζουμε λίγο λίγο το βούτυρο στο τηγάνι και σοτάρουμε τα φρούτα λίγα λίγα και αυτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα και να μαλακώσουν λίγο αλλά όχι εντελώς. Αφαιρούμε και προσθέτουμε τα επόμενα μέχρι να τελειώσουν όλα τα φρούτα.
 Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
 Όταν έχει κρυώσει καλά το ζυμάρι μας με τη βοήθεια ενός πλάστη και ανάμεσα σε δυο κόλλες χαρτιού για φούρνο ανοίγουμε το πρώτο ζυμάρι αρκετά μεγάλο ίσα ίσα για να καλύψει τον πάτο και τα πλάγια από το ταψάκι μας.
 Το βάζουμε στο ταψί και πάνω του ομοιόμορφα σκορπίζουμε το μείγμα από τα φρούτα.
 Πάνω τους ρίχνουμε κανέλα, γαρύφαλλο και πιπέρι.
 Μέσα στο μπολ από τα φρούτα θα έχει παραμείνει και λίγο ζουμάκι.
 Με τη βοήθεια ενός πινέλου ζαχαροπλαστικής απλώνουμε από αυτό το ζουμάκι πάνω στο ζυμάρι που είναι στο χείλος της ταρτιέρας μας.
 Πάνω από αυτά απλώνουμε το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε τα δύο φύλλα στις άκρες τις ταρτιέρας μας πιέζοντας με τα δάχτυλά μας.
 Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κάνουμε 2-4 μικρά ανοίγματα (1 εκ.) το κάθε ένα πάνω στο δεύτερο φύλλο της ζύμης ώστε να ξεφεύγει ο ατμός από εκεί και να μην διαλυθεί το γλυκό μας.
 Με τη βοήθεια ενός πινέλου απλώνουμε λίγο γάλα επάνω στην τάρτα μας και σκορπίζουμε στην επιφάνειά της λίγη κρυσταλλική ζάχαρη (προαιρετικά)
 Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά ή μέχρι να χρυσίζει η ζύμη.
  Αφήνουμε να κρυώσει καλά το γλυκό πριν το κόψουμε.

 Tip: Συνοδεύουμε πασπαλίζοντάς το με άχνη και κανέλα και αν θέλουμε βάζουμε και λίγο παγωτό!!!

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Βερίκοκα σωτέ με Κρητική γραβιέρα

 Συστατικά:

    κανέλα σκόνη
    ζάχαρη κρυσταλλική
    12 βερύκοκα στη μέση χωρίς κουκούτσια
    100 γρ. βούτυρο χωρισμένο
    200 γρ. γραβιέρα σε χοντρές φέτες
    24 στικ γαρύφαλλα
    1 στικ κανέλα
    λίγο μέλι

 Μέθοδος Εκτέλεσης:
Κάτι ανάμεσα σε ορεκτικό και επιδόρπιο..

    Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το τυρί με 50γρ. βούτυρο.
    Αφού πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα και απο τις δυο πλευρές το αφαιρούμε απο το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη.
    Καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο σε κάθε βερίκοκο και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
    Στη συνέχεια τα σοτάρουμε στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά μαζί με το υπόλοιπο  βούτυρο και το στικ της κανέλας.
    Μόλις καραμελώσουν και πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα αφαιρούμε από το τηγάνι.
    Ανακατεύουμε με το τυρί σε ένα μπόλ, ρίχνουμε το μέλι και τα σερβίρουμε.

Τάρτα με φρούτα και αμυγδαλόπαστα

 Συστατικά

    4 ροδάκινα ή άλλα φρούτα
    1 φύλλο σφολιάτα
    100 γρ. (1/2 κούπα) αμύγδαλα, τριμμένα ωμά
    30 γρ. (2 κ.σ.) βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
    2 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
    2 βανίλιες
    4 κ.σ. καστανή ζάχαρη

 Μέθοδος Εκτέλεσης:

    Κόβουμε τα ροδάκινα στα 2. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και κόβουμε σε ωραίες λεπτές φέτες.
    Ανοίγουμε το φύλλο και κόβουμε τις άκρες του. Το χωρίζουμε σε 4 κομμάτια.
    Με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε περιμετρικά τα κομμάτια της ζύμης. Προσέχουμε να μην φτάσουμε μέχρι κάτω. Ουσιαστικά σχηματίζουμε ένα παράθυρο γύρω γύρω. Το κομμάτι που θα έχει γέμιση απο πάνω δεν θα φουσκώσει και έτσι θα πάρει ένα ωραίο σχήμα η τάρτα μας.
    Ανακατεύουμε στο μούλτι το τριμμένο αμύγδαλο, το βούτυρο, την κρυσταλλική ζάχαρη  και τη βανίλια και απλώνουμε το μείγμα πάνω στα κομμάτια της σφολιάτας αφήνοντας γύρω γύρω ένα δυο εκατοστά, εκεί που χαράξαμε δηλαδή τις σφολιάτες μας χωρίς γέμιση. Πάνω από αυτή απλώνουμε τα ροδάκινα και πάνω τους σκορπίζουμε την καστανή ζάχαρη.
    Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε ένα ταψί με λαδόκολλα για 15 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να φουσκώσει και να γίνει τραγανή και χρυσαφένια.
    Σερβίρουμε με παγωτό, σαντιγί ή σκέτο...

 

 Tip: Φυσικά μπορεί να γίνει με πολλά είδη φρούτων... αχλάδια, βανίλιες... Καλό είναι να βουτυρώσουμε τη λαδόκολλα ιδίως αν δεν είναι καλής ποιότητας!
 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

 

 

 

Απόκρυψη Sidebar

Σταρότο: Ο Άκης Πετρετζίκης λανσάρει την συνταγή με στάρι &γαρίδες πράσα &παρμεζάνα για γκουρμέ βραδιές του καλοκαιριού

$
0
0

Συστατικά
250 γρ. σιτάρι που το έχουμε στο νερό για ένα βράδυ
1 καρότο σε κυβάκια 4 χιλιοστών
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κύβους λαχανικών
1.5 λίτρα νερό
ελαιόλαδο
παρμεζάνα (προαιρετικά)
2 κ.σ. ταχίνι
ξύσμα και χυμό απο 1 λεμόνι
μαϊντανός ψιλοκομμένο
1 πακέτο γαρίδες 500 γρ. ,καθαρισμένες

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Photo credit: G. Drakopoulos - Food Styling: T. Webb

Ξεπλένουμε καλά καλά το σιτάρι και το σουρώνουμε να φύγουν όλα τα υγρά.
Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το καρότο, κρεμμύδι, πράσο, το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν και προσθέτουμε το σιτάρι και σοτάρουμε για άλλα 2 λεπτά.
Ύστερα ξεκινάμε να προσθέτουμε λίγο - λίγο τον ζωμό, όπως ένα ριζότο, και το σιγοβράζουμε για 30 λεπτά.
Στο τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά , ανακατεύουμε με μια κουτάλα απαλά και αποσύρουμε από την φωτιά.
Αφήνουμε με το καπάκι κλειστό να τελειώσει το φαγητό εκτός εστίας και να χυλώσει.
Χαράσσουμε τις γαρίδες στο πίσω μέρος για να βγάλουμε το έντερο με ένα μαχαίρι μικρό. Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις λαδώνουμε ελαφρά, ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Και τις σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά στο τηγάνι. Μόλις πάρουν ωραίο χρώμα απ’όλες τις πλευρές τις αποσύρουμε.
Μόλις χυλώσει το σταρότο μας προσθέτουμε 2 κ.σ. ταχίνι ξύσμα και χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με τις γαρίδες!
Σε περίπτωση που θα βάλουμε μύδια αντί για γαρίδες απλά τα βάζουμε μέσα στο κριθαρότο 2 λεπτά πριν το βγάλουμε από τη φωτιά και το καπάκι θα είναι σκεπασμένο για να αχνηστούν.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Απόκρυψη Sidebar

Μπύρα στο χέρι σε 8 αθηναϊκές πιάτσες: Από τη Γυφτοπούλου μέχρι την Πραξιτέλους

$
0
0

Λίγο οι μεγάλες ζέστες που έρχονται (ή μάλλον ήρθαν) λίγο το καλοκαιρινό open air mood λίγο και η φιλοσοφία «τη βγάζουμε στη φτήνια» έχει μετατρέψει μπόλικες πιάτσες της Αθήνας ή των προαστίων σε open air χώρους μπυροποσίας, συζητήσεων, ακόμα και χορού υπό τους ήχους των γειτονικών μπαρ που βλέπουν πεζοδρόμια, σκαλάκια και παγκάκια να μετατρέπονται σε… προέκτασή των.

του Νικόλα Γεωργιακώδη

 

Cheers!

Στην «πάνω» πλατεία της Αγίας Παρασκευής

Σημείο συνάντησης εναλλακτικών τύπων και αράγματος με περιπτερόμπυρες, η «πάνω» πλατεία της Αγίας Παρασκευής έχει εδώ και αρκετό καιρό αποκτήσει δύο μαγαζιά που ταιριάζουν ταμάμ στη φιλοσοφία «μπύρα στα όρθια». Πρώτος διδάξας το Alcohole, το οποίο έκανε την αρχή με σούπερ φθηνό αλκοόλ (μπύρα στα 3€, απλό ποτό στα 4€) το οποίο έφευγε από τον χώρο του για να ταξιδέψει σε πεζούλια, σκαλάκια και παγκάκια της πλατείας. 

Εν συνεχεία, έσκασε και το Sorry Mom Liquor Store λίγο πιο δίπλα, κάτι ανάμεσα σε κάβα και pub, το οποίο διαθέτει τεράστια ποικιλία από παγωμένες μπύρες με τιμή εκκίνησης τα 0,65€. Ποιο περίπτερο να συγκριθεί μαζί του;

 

Στην οδό Γυφτοπούλου στο Χαλάνδρι

Πέρυσι τέτοια εποχή, ντόπια μαγαζάκια έστησαν σε αυτή ένα υπαίθριο punk rock πάρτι με εγχώριες μπάντες. Ήταν αρκετό για να την μάθει (ακόμα) περισσότερος κόσμος και να γίνει στέκι. Όχι βέβαια ότι το είχε ανάγκη, μιας και για τους κατοίκους Χαλανδρίου η «δροσερή» οδός με τα πολλά μπαράκια και από τις δύο πλευρές της αποτελεί εδώ και χρόνια σταθερή αξία.

 

Η φάση «μπύρα στο χέρι και άραγμα έξω» ξεκίνησε από το Κομμωτήριο Μπαρ, το οποίο σερβίρει φθηνές επώνυμες ελληνικές και γερμανικές μπύρες (και όχι μόνο) από 2€, με άξιους συμμάχους το καφενείο Τρεις και ο Κούκος (πού μόνο τρεις και τον κούκο δεν μαζεύει) με μπυρίτσα από 3€ και το επίσης καφενείο Κομπολόι με μπυρίτσα από 3,5€ και ωραιότατο τσιπουράκι. 

Στη Χαϊμαντά (επίσης) στο Χαλάνδρι

Local Pub. Ένα όνομα, εκατοντάδες pints από ετικέτες που δύσκολα θα βρεις αλλού στην Ελλάδα, ατελείωτες ώρες μπυροποσίας στο όρθιο ή στα πεζουλάκια της άτυπης «πλατείας». Τα pints σε αυτή την σούπερ παρεΐστικη ιρλανδέζικη pub ξεκινούν από 3,50€, ενώ τα μπουκάλια κυμαίνονται από 5€ έως 8€, ενώ η εξυπηρέτηση είναι DIY, κοινώς μπαίνετε μέσα παίρνετε τη μπύρα που θέλετε βγαίνετε έξω και την απολαμβάνετε είτε σε σταντ είτε… τριγύρω. Σημειώστε ότι η Local pub δεν σερβίρει φαγητό, ακριβώς δίπλα όμως το Bites & Pints του ίδιου ιδιοκτήτη φροντίζει για τα λαχταριστά burger με τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε τις μπύρες σας.

 

Στη Μελανθίου στου Ψυρρή

Από τα βόρεια στα κεντρικά, πιάνουμε θέση έξω από το μικρό στενάκι της Μελανθίου, εκεί όπου εδώ και μερικά χρονάκια το Handlebar, το πρώτο cycling café στην Ελλάδα, αποτελεί πόλο έλξης για δεκάδες κόσμου που αράζει έξω από το μαγαζί, πίνει μπύρες, ξαναπίνει μπύρες και φέρνει ποδήλατα για μαστορέματα στους έμπειρους ιδιοκτήτες. Η ορθοπεταλίες μετά μπυρομποσίας ξεκινούν από 1,50€ το μπουκάλι, ενώ αν φτάσετε στο τσακίρ κέφι μπορείτε να παραγγείλετε και σφηνάκια με 2€. Και μετά ξανά μανά μπυρόνια. 

 

Στην πλατεία Εξαρχείων

Σταθερή αξία εδώ και χρόνια αυτή η πλατεία για περιπλανήσεις με μια μπύρα στο χέρι. Πόσες γενιές εφήβων να έχουν περάσει άραγε από εδώ; Μιλούνια, όσα και τα μπουκάλια μπύρας που καταναλώνονται εδώ από τα γειτονικά μαγαζάκια – καφενέδες ή από το πάμφθηνο «περίπτερο» το οποίο κάθε χρόνο αλλάζει και όνομα (φέτος θαρρούμε ονομάζεται «Μπυράδικο») και δίνει εκατοντάδες λίτρα πάμφτηνης μπύρας στους ντόπιους, σε τιμές που ξεκινούν από 0,50 λεπτά το κουτάκι και 2€ το εναμισόλιτρο βουλγάρικου, μεν, τίμιου δε, ζύθου. 

Πολλοί ξεκινούν από εδώ τη βόλτα τους για να ανηφορίσουν στον λόφο του Στρέφη, να βολτάρουν στα γύρω στενάκια αμέριμνοι, να αράξουν στα σκαλάκια και τα πεζούλια της πλατείας και να πορευθούν προς το An για ένα ακόμα «σκληρό» λαιβ με underground μπάντες περιωπής.

 

Στην Πραξιτέλους

Η πάλαι ποτέ «παρεξηγημένη» οδός, αποτελεί πλέον μια καθώς πρέπει πιάτσα στην οποία δύσκολα ο κόσμος θα κάτσει μέσα σε κάποιο μαγαζί. Πυλώνας της διασκέδασης εδώ το ομώνυμο Praxitelous Bar, το οποίο παίζει σούπερ μουσικές Παρασκευές και Σάββατα από διάφορους Djs που εναλλάσσονται στα decks του και μαζεύει πλήθος κόσμου που αράζει με μπύρα ή ποτό στο χέρι κυριολεκτικά στον… δρόμο. Λίγο παραδίπλα το Key προσφέρει την εναλλακτική του «μπες μέσα και χόρεψε», χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι οι παρέες δεν μαζεύονται κι εδώ απ'έξω για χάζι όλο νάζι.

Στην Αβραμιώτου

Μετά από live στο Six Dogs, πριν από live στο Six Dogs, χωρίς live στο Six Dogs. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη αφορμή για να μείνει κάποιος απέξω από το δημοφιλές μπαρ της Αβραμιώτου. Όμως αν περάσεις ένα Σάββατο βράδυ από εδώ δύσκολα θα… περάσεις μιας και όσος κόσμος βρίσκεται μέσα στο μπαρ, άλλος τόσος παραμένει έξω συζητά, χορεύει, φωνάζει, πίνει και μεθά (συνήθως) με μπύρες περιπτέρου και σπανιότερα με μπύρες από το μαγαζί. Αναμφίβολα must για να δεις κόσμο και να σε δει ένα καλοκαιρινό Σαββατόβραδο στην πόλη. Και φυσικά να κάνεις γνωριμίες με το δυνατό ή αδύνατο φύλο. 

Στην Πρωτογένους

Αν έβγαινε δελτίο κίνησης για τους δρόμους της Αθήνας έξω από μπαρ, η Πρωτογένους θα ήταν κάθε μέρα πρώτη πρώτη. Θα πρέπει να πεις αρκετά «συγγνώμη, να περάσω;» για να καταφέρεις να διασχίσεις αυτόν τον δρόμο (ή μάλλον πεζόδρομο πλέον) ο οποίος ξεκίνησε να χάνει την ταυτότητά του ως τέτοιος όταν άνοιξε το Transistor και… αποτελειώθηκε όταν ακριβώς απέναντι σχεδόν άνοιξε τις πύλες του το εναλλακτικό Barret. Αν και τα δύο παίζουν μουσικάρες, το καλοκαίρι, η ζέστη και το σοσιαλίζεσθαι της φάσης κάνει δεκάδες κόσμου να αράζουν έξω από τα δύο μαγαζιά με μπύρες ή ποτό στο χέρι. Οι μπύρες σε αμφότερα τα δύο μπαρ ξεκινούν από 4€.

 

ΠΗΓΗ: in2life.gr

Απόκρυψη Sidebar
Viewing all 9981 articles
Browse latest View live